
Banesvømming i svømmehallen kan for mange mosjonssvømmere raskt bli kjedelig og ensformig. Akkurat som på treningssenteret kan imidlertid musikk bidra til motivasjon og energi. Derfor kan en vanntett MP3-spiller og vanntette hodetelefoner være en god investering.
I denne veiledningen har jeg derfor satt meg som mål å guide deg gjennom den store jungelen av vanntette MP3-spillere og hodetelefoner, slik at du finner den beste modellen for akkurat dine behov.
I denne veiledningen vil jeg dekke følgende punkter:
Svømming – og spesielt svømming i et svømmebasseng – kan lett virke ganske monotont. I motsetning til sykling og løping, der du stadig ser ny natur hele tiden, er det eneste du ser under bassengsvømming den svarte linjen på bunnen.
For mange mosjonssvømmere (inkludert meg selv), foretrekkes andre motiverende stimuli derfor, for å unngå å bli fanget i en kjedelig tankevandring etter kort tid i vannet.
Musikk har en tendens til å inspirere, begeistre og motivere. Du kjenner det fra treningssenteret, så derfor er det mange mosjonssvømmere som også foretrekker å høre på musikk mens de svømmer.
Der hvor du kanskje ville begynne å kjede deg etter 15 minutters svømming, kan musikk i ørene la deg svømme i en time uten kjedsomhet. Og det er derfor det er så mange som foretrekker å svømme med musikk i ørene.
En vanntett MP3-spiller og vanntette hodetelefoner er ikke en helt ny oppfinnelse. Men det at de er så vanntette at de kan tåle faktisk svømming og ikke bare regnvær, er likevel relativt nytt.
Som markedet er i dag, finnes det fire forskjellige typer vanntette MP3-spillere og hodetelefoner. Og dem gir jeg deg en introduksjon til herunder.
Den første typen vi skal se på, er den vanntette MP3-avspilleren med Bluetooth. Den lar deg spille musikk trådløst fra telefonen din (eller en annen enhet). Et modell som tilbyr dette, er Watery Storm.
Hvis vi tar utgangspunkt i H2O Stream 2, gir den to forskjellige avspillingsmuligheter. Den ene muligheten er via Bluetooth fra for eksempel telefonen din. Den andre muligheten er å spille av lagret musikk direkte fra MP3-avspilleren, som du selv har overført fra datamaskinen din.
Enheden festes til stroppene på svømmebrillene bak på hodet. Og siden den ikke tar mye plass, gir den ikke merkbar motstand mot vann. Dette betyr heller ikke så mye når det bare skal brukes under trening.
Hvis du velger å høre musikk via Bluetooth, må du være oppmerksom på at den kan motta Bluetooth-signaler opptil 10 meter fra enheten du spiller musikken fra. Så i en 25 meters basseng vil du altså ikke ha musikk hele veien. Til gjengjeld kan den streame musikk helt ned til tre meter under vannoverflaten!
Hvis du derimot hører musikk gjennom selve MP3-avspilleren, kan du høre musikk hele veien. H2O Stream 2 har 8 gigabyte innebygd lagringsplass, så det er plass til omtrent 2000 sanger. Så det er uansett en god del musikk du kan ha med deg i svømmehallen. Og for å unngå å høre de samme sangene hver gang du er i svømmehallen, har den en shuffle-funksjon som velger mellom sangene på enheten selv.
Vær oppmerksom på at en modell som denne krever et sett med vanntette hodetelefoner for å kunne høre musikken. Disse følger ikke med, så du må kjøpe dem separat.
Hvis du er interessert i å lese mer om denne modellen, finner du H2O Stream her.
Den neste typen vi skal se på, er de vanntette hodetelefonene med Bluetooth. Her trenger du bare å ha telefonen din liggende på bassengkanten, og musikken strømmes trådløst fra telefonen din og inn i ørene dine.
En modell av denne typen er H2O Surge. De har den klare fordelen med at du får Bluetooth direkte fra telefonen din til ørene dine. Til gjengjeld er det ingen innebygd MP3-spiller, så du kan ikke lagre musikken din på hodetelefonene.
Å høre musikken via Bluetooth tillater deg imidlertid å streame musikk fra favorittspillelistene dine fra strømmetjenester som for eksempel Spotify. Så her vil du ikke være begrenset av ditt eget musikkbibliotek.
Hodetelefonenes Bluetooth har en rekkevidde på opptil 10 meter. Så hvis du svømmer rundt i et lite basseng, vil det ikke være problemer med rekkevidden. Hvis du derimot svømmer i et 25 meter basseng, kan du putte telefonen din i et vanntett deksel og dermed ha telefonen på deg uten å utsette den for vann.
Her kan du med fordel velge et deksel for enten armen eller magen. Felles for begge løsningene er imidlertid at du får litt ekstra vannmotstand, siden du plutselig må ha med en enhet i vannet. Men for trening spiller litt ekstra vannmotstand ikke en stor rolle.
H2O Surge er en såkalt in-ear-modell som spiller musikken direkte inn i øregangene dine. Dette gir god lydkvalitet samtidig som du kan høre alle detaljene i musikken.
Modellen er ikke beregnet for dykking, da en Bluetooth-tilkobling er for svak under vann. Men ved vannoverflaten vil det ikke være tap av signal. Og svømming foregår uansett på vannoverflaten, så det er ikke noe du trenger å bekymre deg så mye for. Og siden batterilevetiden er opptil 8 timer for hver oppladning, går du ikke tom for strøm underveis (med mindre du svømmer veldig langt).
Hvis du ikke vil ha med telefonen din i vannet, kan du også bruke en vanntett MP3-spiller med Bluetooth for å spille av musikken din.
Hvis du ønsker å lese mer om en modell som denne, finner du de vanntette H2O Surge øretelefonene her.
Hvis du allerede har en vanntett MP3-spiller, kan du nøye deg med et par vanntette øretelefoner uten Bluetooth. Når du ikke bruker Bluetooth for å streame musikken fra spilleren din, kan du være sikker på at signalet mellom spilleren og øretelefonene alltid er stabilt.
Det finnes flere forskjellige modeller av denne typen. Forskjellen mellom de ulike modellene ligger i lengden på ledningen og hvordan de sitter i øret.
Jeg har samlet et bredt utvalg av modeller her:
Hvilken modell som er riktig for deg, avhenger av dine egne preferanser. Hvis den vanntette MP3-spilleren din for eksempel er festet til strikken på svømmebrillene dine på bakhodet, vil H2O Surge SX10 med den korte snoren eller H2O Surge Sportwrap være en god løsning.
Hvis MP3-spilleren din derimot er festet i midjen, trenger du litt lengre ledning. Og her vil en modell som SX10 med 109 cm ledning eller Surge S+ med 3 meter snor være ideell.
Som du kan se, avhenger de forskjellige modellene av dine preferanser. Men det finnes i hvert fall en type for enhver behov.
Med en vanntett MP3-spiller innebygd i et par vanntette øretelefoner, får du det beste fra begge verdener. Bare uten muligheten for bluetooth. Til gjengjeld trenger du ikke bekymre deg for løse ledninger som flakser rundt i vannet eller en løsning med separat avspiller og separate øretelefoner.
En modell av denne typen er AfterShokz XTrainerz.
Her får du en modell der øretelefonene er festet med en bøyle rundt begge ører og hele veien bak hodet, samtidig som MP3-avspilleren er innebygd i selve bøylen. Modellen spiller heller ikke musikken gjennom øregangen, men gjennom kinnbenet.
Det har den klare fordelen at du fortsatt kan høre alt som skjer rundt deg. Samtidig som du hører på musikk!
Når det kommer til AfterShokz Xtrainerz, har den 4 gigabyte minne (nok til cirka 1200 musikknumre eller 200 podkastepisoder) og en batterilevetid på 8 timer mellom hver oppladning. Og den kan spille av musikk helt ned til 2 meters dybde! Så selv ved hopp i vannet vil øretelefonene ikke ta skade.
Til tross for at musikken spilles gjennom kinnbenene i stedet for direkte i ørene, har de overraskende god lydkvalitet. Og med denne typen får du en alt-i-ett-løsning som kombinerer det beste fra alle typer avspillere.
Den største ulempen med denne typen er imidlertid at du ikke kan spille av musikk fra for eksempel Spotify via bluetooth.
Hvis du vil læse mere om denne type, finder du AfterShokz Xtrainerz MP3 afspiller med vandtætte høretelefoner her.
For å gi deg et klart bilde av hvilke modeller som er de beste, har jeg gjennomført en dedikert test av vanntette MP3-spillere. Jeg har rett og slett testet alle modellene jeg har nevnt i denne guiden så langt. Deretter har jeg funnet en vinner i tre forskjellige kategorier.
Disse vanntette MP3-spillerne og hodetelefonene har vi testet:
For å velge de nedenstående testvinnerne i de forskjellige kategoriene, har jeg testet et populært utvalg av de mest kjøpte vanntette MP3-spillerne og hodetelefonene for svømming i svømmehallen. Dette har jeg gjort for å kunne gi deg de beste og mest ærlige anbefalingene. Dette inkluderer følgende:
Watery Bone MP3 Vanntette Hodetelefoner
Watery Storm Vanntette MP3 Hodetelefoner
H2OAudio AMPHIBX Vanntett midje-/svømmebelte
De vanntette MP3-spillerne og hodetelefonene er vurdert basert på faktorer som med eller uten bluetooth, lengden på ledningen, best lyd i vannet, pris, holdbarhet, passform, muligheten for å lagre musikk på enheten, og til slutt min personlige generelle opplevelse av hver enkelt. Og det er disse omfattende testene som danner grunnlaget for de følgende anbefalingene.
Kategoriene jeg har funnet vinnerne i, er som følger:
Watery Bone MP3 Vanntette Hodetelefoner er en alt-i-én-enhet som lar deg høre akkurat det du ønsker enten via lydfiler eller via Bluetooth. MP3-spilleren har innebygd 8 GB minne, noe som tilsvarer lagring av mer enn 1000 sanger. I tillegg har den et batteri med kapasitet til å spille musikk eller annet i opptil seks timer.
Du har dermed muligheten til å velge mellom to moduser, MP3 eller Bluetooth. Uansett hva du foretrekker, er den vanntett og IPX8-klassifisert, noe som betyr at hodetelefonene kan motstå langvarig opphold under vannet. Hodetelefonene er også lette med en vekt på 46 gram, slik at de ikke er irriterende selv ved lengre bruk.
Hodetelefonene er også utstyrt med en mikrofon, slik at du via Bluetooth kan snakke i telefonen, med en taletid på opptil syv timer. Lademekanismen er forbedret og lades nå via magnetisk kontakt – en full lading tar mellom 1,5 til 2 timer.
Med Watery Storm Vanntette MP3-hodetelefoner kan du høre akkurat det du ønsker ved å importere dine ønskede lydfiler, enten det er musikk, podcaster eller lydbøker – hvis du heller vil høre på radio er dette også mulig. MP3-spilleren har en innebygd 8 GB minne som tilsvarer over 1000 sanger, og har en batterikapasitet på 120 mAh som gir opptil 6-8 timers spilletid.
Sammen med MP3-spilleren følger også hodetelefoner som sitter komfortabelt i ørene. Det er også to sett medfølgende silikonpropper som kan byttes ut for å oppnå en optimal passform. Hodetelefonene settes enkelt inn i jack-kontakten, samme tilkobling brukes også for å overføre lydfiler og lading.
MP3-spilleren veier bare 25 gram og er derfor enkel å ta med seg, slik at den ikke er til bry når du svømmer. På baksiden av spilleren finner du en 360 graders roterbar klemme som du kan feste til svømmebrillene dine. Det er også enkelt å bruke enheten med fire knapper.
Hvis du vil streame musikken fra mobiltelefonen din, bør du uten tvil velge de vanntette H2O Audio Surge S+ hodetelefonene. Dette er en modell av hodetelefoner uten bluetooth, men i stedet med ledning.
Under mine tester fant jeg ut at bluetooth av og til gir litt ustabile forbindelser. Dette opplevde jeg imidlertid ikke med modellene med ledning. Og siden H2O Audio Surge S+ har en kort ledning, trenger du ikke bekymre deg for at armene dine treffer ledningen og trekker hodetelefonene ut av ørene.
For å ha med mobilen din ut i vannet, kreves det at du har et vanntett etui. Her finnes det to opplagte alternativer, hvor denne modellen er for å ha rundt armen og denne modellen er for å ha rundt midjen.
Lydens kvalitet var ganske bra. Jeg opplevde aldri at hodetelefonene falt ut av ørene mine, og det var heller ingen ustabile forbindelser. Så hvis du foretrekker å høre musikken fra mobilen din og ønsker den beste opplevelsen mulig, bør du velge H2O Audio Surge S+ vanntette hodetelefoner.
Hvis du ikke har behov for å spille musikk fra mobiltelefonen din, er H2O Stream 2 Vanntett MP3-spilleren den beste. Den har en massiv lagringskapasitet på hele 8 gigabyte, som gir deg plass til 2000 musikknumre fra ditt eget musikkbibliotek.
Den festes til svømmebrillenes elastikk bak på hodet, der den sitter diskret og uforstyrret. Og den kan brukes med enten vanntette Bluetooth-hodetelefoner eller vanntette hodetelefoner med ledning.
Betjeningen av H2O Stream 2 er veldig enkel og grei. Og den støtter shuffle-funksjonen, slik at den velger forskjellige sanger automatisk. På denne måten hører du ikke den samme musikken hver gang du hopper i vannet.
Siden H2O Stream 2 er en dedikert vanntett MP3-spiller, krever det at du kjøper et sett separate vanntette hodetelefoner for å kunne høre musikk.
Hvis du vil ha den absolutt beste lyden under vannet og ikke bryr deg om å streame musikk fra mobiltelefonen din, kommer du ikke unna AfterShokz Xtrainerz øretelefonene.
Først og fremst får du med disse øretelefonene et kombinert sett med øretelefoner med innebygd MP3-spiller. Og lyden er virkelig uovertruffen. Alle lydene i musikken kommer virkelig skarpt frem, til tross for at lyden ikke spilles direkte i ørene dine. I stedet spilles den gjennom kinnbenene dine.
Øretelefonene har en bøyle som går rundt begge ørene og hele veien bak hodet. Dette sikrer at de holder seg på plass. Hele tiden. Jeg har ikke opplevd at de har flyttet seg fra plassen på kinnbenene mine, ikke én gang.
Den innebygde MP3-spilleren lar deg overføre all din favorittmusikk fra datamaskinen din til øretelefonene. Med 4 gigabyte lagringsplass har du plass til omtrent 1200 sanger eller rundt 200 episoder av favorittpodcastene dine.
I tillegg varer batteriet i opptil 8 timer mellom hver oppladning. Hvis batteriet går tomt under svømmetreningen, skyldes det enten at du ikke har ladet det på lenge, eller at du er på en virkelig, virkelig lang svømmetur.
AfterShokz Xtrainerz sin største kvalitet er lydkvaliteten. Den er virkelig suveren. Og siden du ikke har øretelefonene som blokkerer øregangene dine, kan du også høre alt som skjer rundt deg.
Mange mener at AfterShokz Xtrainerz er blant de beste MP3-spillerne for svømming. Og jeg er helt enig. Faktisk vil jeg si at den er den absolutt beste. Og det gjør den til den klare vinneren i kategorien!
Når mine svømmevenner og andre svømmere i svømmehallen ser meg svømme med min vanntette MP3-spiller og hodetelefoner, får jeg ofte en rekke forskjellige spørsmål om bruken av dem.
Og de spørsmålene jeg oftest blir stilt, har jeg listet opp nedenfor. Og så gir jeg deg også svarene på dem.
Som utgangspunkt er svaret nei. Hvis du har de vanlige vanntette hodetelefonene i ørene, kan du ikke høre noe annet enn musikken. Hvis du derimot bruker AfterShokz Xtrainerz, kan du derimot høre alt som skjer rundt deg.
Årsaken er at de vanlige vanntette hodetelefonene blokkerer øregangene dine og dermed også hindrer lyden i å komme inn. AfterShokz Xtrainerz spiller imidlertid musikken gjennom kinnbenene dine, slik at øregangene dine er helt frie.
Som utgangspunkt, nei. Bluetooth fungerer ikke hvis du dykker ned under vannet, for den trådløse teknologien i Bluetooth er ikke kraftig nok til å trenge gjennom vanntettheten. Hvis du ligger i vannoverflaten, som du jo gjør under normal svømming, kan Bluetooth imidlertid fungere fint.
Så for vanlig svømming fungerer Bluetooth fint. Men for dykking (selv bare en meter under vannoverflaten), fungerer ikke Bluetooth.
Ja, det kan du. Enten via Bluetooth eller via en ledning. Hvis du vil bruke mobilen din med Bluetooth, må du bruke et par vanntette hodetelefoner eller MP3-spiller med Bluetooth. Hvis du vil bruke ledning, må du bruke et vanntett etui til enten armen eller magen. Og selvfølgelig også et sett hodetelefoner med ledning.
Som utgangspunkt, ja. Men for utendørsbruk ville jeg gå for en løsning der du har en vanntett MP3-spiller på deg, som er koblet til et sett hodetelefoner med ledning. Bluetooth har vanligvis en rekkevidde på maksimalt 10 meter, og utendørs kan du sannsynligvis bevege deg lenger unna.
For den vanntette MP3-spilleren og hodetelefonene finnes det også noen tilleggsprodukter. Jeg vil gi deg en liten oversikt over dem her.
I stedet for å ha musikken direkte i ørene, kan du også ha en liten vanntett høyttaler som står på kanten og spiller musikk. Det er selvfølgelig ikke sikkert at det er like populært i svømmehaller, men til bruk på stranden, er en slik høyttaler en flott gadget.
Du kan kjøpe en vanntett høyttaler her.
Hvis du vil spille musikk fra mobiltelefonen din i vannet og foretrekker å bruke et par høretelefoner med ledning, må du bruke et vanntett etui til telefonen. Et opplagt sted å ha telefonen på er rundt armen, akkurat som mange løpere gjør.
Du kan kjøpe et vanntett etui for å ha mobilen på armen her.
I stedet for å ha mobilen på armen, kan du alternativt ha den på magen. Og her trenger du et vanntett mobilveske på et magebelte.
Fordelen med å ha mobilen på magen er at magen ikke beveger seg like mye som armene. Risikoen for at du river høretelefonene ut av ørene er derfor mindre når den er på magen.
Du kan kjøpe et vanntett etui for å ha mobilen på magen her.
Det finnes etter hvert mange butikker som kan selge deg en vanntett MP3-avspiller og vanntette høretelefoner. Jeg vil imidlertid anbefale deg å kjøpe en modell fra en produsent som er spesialisert på å lage akkurat denne typen utstyr. Og det er det ikke så mange butikker som selger.
Én av de få butikkene som derimot gjør det, er Watery.no. Her kan du kjøpe de beste og mest anerkjente modellene på markedet, samtidig som prisene deres er ganske fornuftige.
Jeg har selv kjøpt mine AfterShokz Xtrainerz hos dem. Og med deres hurtigfrakt er mitt kjøp sendt av gårde samme dag jeg bestillte. Og deres tillitsscore på Trustpilot er også helt på topp, noe som garanterer den beste kjøpsopplevelsen.
Derfor anbefaler jeg Watery.no når du skal kjøpe din vanntette MP3-avspiller, vanntette høretelefoner eller begge deler!