Det finnes et hav av forskjellige våtdrakter fra mange ulike produsenter og i ulike prisklasser. I tillegg er det forskjell på hva drakten skal brukes til. Det kan derfor være vanskelig å få oversikt over hvilken våtdrakt som er helt riktig for deg og dine behov.
Jeg vil forsøke å veilede deg gjennom denne testen og veiledningen for valg av våtdrakt, hvor jeg blant annet vil diskutere hvorfor du trenger en våtdrakt, reglene for bruk av den i triatlonkonkurranser, og hvilke våtdrakter jeg anbefaler basert på flere tester med de mest populære alternativene.
En gang for flere tusen år siden vandret et helt folk opp gjennom Europa og bosatte seg i det kjølige Skandinavia. Det de ikke tenkte på den gang da de bosatte seg i det kalde nord, var at det et par tusen år senere, ville være en rekke av deres etterkommere som ville utnytte farvannet og sjøene til å drive med sport.
Dette er til tross for at det danske farvannet hele året igjennom, oftest er for kjølig til å oppholde seg i over lengre tid av gangen uten å risikere underkjøling.
Heldigvis har det siden den gang og frem til nå, blitt oppfunnet våtdrakter for å hjelpe svømmere med å holde seg varme selv over flere timer i det våte elementet. Og våtdrakter har også den fordelen at de gir betydelig oppdrift, slik at du ligger mye mer strømlinjeformet i vannet.
Spesielt egenskapene med å gi oppdrift og å redusere vannmotstanden gjør at det ikke er uvanlig å kunne kutte to minutter av din normale tid på 1000 meter svømming. Og for noen svømmere, enda mer.
At du takket være oppdriften og den reduserte vannmotstanden kan kutte en betydelig del av dine normale svømmetider, leder meg til det neste punktet jeg vil gå gjennom. For hva er en våtdrakt laget av, som gir den slike gode egenskaper?
Jo, svaret er kort og enkelt. Den er laget av neopren og nylon.
Det primære materialet som blir brukt til en våtdrakt, er neopren. Neopren er et materiale som utenpå er veldig glatt, noe som gjør at vannet lettere glir forbi og dermed gir mindre vannmotstand når du svømmer gjennom det.
Men den helt store styrken ved neopren, i hvert fall når det kommer til å være rask i vannet, er at den inni består av en masse luftbobler som gjør at drakten automatisk søker mot overflaten og dermed gir deg oppdrift.
Oppdriften forhindrer blant annet beina dine i å synke, noe som ellers ville vært den største årsaken til vannmotstand.
I tillegg er neopren også isolerende, slik at du lettere kan holde varmen i kroppen.
Til gjengjeld er neopren et ganske skjørt materiale. Derfor brukes det også nylon i en våtdrakt, rett og slett for å forsterke våtdrakten, så den ikke går i stykker når du drar i den.
Noen svært få drakter er derimot laget i lycra både innvendig, utvendig og fra topp til tå. Men disse draktene gir ingen oppdrift og brukes oftest til undervannsjakt i tropiske farvann, hvor draktens viktigste oppgave er å beskytte mot sol og brennmaneter.
Så for svømming i åpent vann, både her hjemme i de kjøligere danske farvann og i det varmere vannet lenger mot sør, er den tradisjonelle drakten i neopren det helt klare valget.
Med materialet og dets egenskaper på plass, er det blitt tid for å snakke litt om tykkelsen på selve drakten. For våtdrakter lages i forskjellige tykkelser, som hver har sine fordeler og ulemper.
Kort sagt fås drakter som utgangspunkt med 3, 5 eller 7 millimeters tykkelse. Det er i hvert fall de primære standardene. Hver tykkelse har sin egen fordel, men med fordelen følger også en ulempe.
Med disse fordelene og ulempene ved de forskjellige draktene i tankene, hvorfor ikke bare velge mellomtykkelsen på 5 millimeter, som gir litt av det beste fra den tynneste og den tykkeste modellen?
Det er også det mange åpentvannssvømmere gjør. Men selv om det er tilfelle, finnes det fortsatt ideelle situasjoner for hver tykkelse av våtdrakt, som jeg vil fortelle deg litt om her:
Med egenskapene og bruksområdene til de forskjellige tykkelser på plass, er valget for dykkere derfor ganske enkelt. Er du dykker, bør du generelt velge den tykkeste drakten.
Er du derimot triatlet eller åpentvannssvømmer, står valget mellom 3 eller 5-millimeteren, hovedsakelig på grunn av ønsket om en kombinasjon av bevegelsesfrihet og oppdrift.
Her har produsentene heldigvis vært smarte nok til å kombinere de to tykkelser i de fleste drakter. Så rundt skuldrene og armene, hvor behovet for bevegelsesfrihet er størst, brukes 3 millimeter neopren. Og på bena, brystet, rundt magen og hoftene brukes 5 millimeter neopren for å øke oppdriften uten å gå på kompromiss med bevegelsesfriheten rundt skuldrene og armene.
En våtdrakt med en kombinasjon av 3 millimeter neopren rundt skuldre og armer og 5 millimeter neopren rundt ben, mage, hofte og rygg, er etter min mening den allerbeste typen våtdrakt for triatleter og åpentvannssvømmere. Og mine timevis med tester har også klart bekreftet dette for meg.
Vær oppmerksom på at hvis du vil bruke våtdrakten din både til nasjonale og internasjonale konkurranser innen triatlon og åpentvannssvømming, må drakten maksimalt være 5 millimeter tykk. Men mer om dette senere i avsnittet om regler for bruk av våtdrakt.
Jeg har etter hvert brukt mange timer på å teste forskjellige våtdrakter fra en rekke ulike produsenter. Jeg har testet både de billigste, de dyreste og alt imellom.
Derfor har jeg dannet meg et ganske klart bilde av hvilke våtdrakter som er best i de forskjellige prisklassene. Og her er mine anbefalinger for de beste i hver prisklasse, som alle vil fungere som våtdrakt triathlon.
For å velge de følgende testvinnerne i de ulike kategoriene, har jeg vært i havet for å prøve ut et stort utvalg av de mest populære våtdraktene, både nasjonalt og internasjonalt, for å kunne gi våre kunder de aller beste våtdraktene og mest ærlige anbefalingene. Dette inkluderer følgende våtdrakter:
Watery Pelican Våtdrakt – Herre
Watery Pelican Våtdrakt – Dame
Watery Hedgehog Våddragt – Barn
Orca Open Water Core (Herre)
Orca Open Water Core (Dame)
Orca S7 (Dame)
Orca Sonar (Herre)
Orca Sonar (Dame)
Orca Squad (Børn)
Våtdrakt svømming er vurdert med hensyn til faktorer som oppdrift, beskyttelse, materiale, tykkelse, egnet for erfarne, profesjonelle og barn, pris og design, samt min personlige totale opplevelse av dem.
I denne kategorien har jeg samlet de tre våtdraktene som jeg mener har hatt den klart beste ytelsen når det gjelder oppdrift, isolasjon og bevegelsesfrihet uten å koste en formue.
Disse våtdraktene er de beste i entry level-kategorien, noe som kort sagt betyr at prisen er lav uten å gå altfor mye på kompromiss med de viktige egenskapene.
Alle draktene overholder gjeldende regler for tykkelse, slik at de kan brukes i konkurranser (og er også internasjonalt godkjent av Fina). De har alle de viktige egenskapene med å øke oppdriften, redusere vannmotstanden og holde varmen inne i drakten.
I tillegg har de en god grad av bevegelsesfrihet, noe som ofte blir kompromittert på billigere drakter. Med det sagt, gir de ikke helt den samme fleksibiliteten som de dyre toppdraktene.
Jeg anbefaler disse draktene til nye åpentvannssvømmere som vil utforske seg selv i åpent vann og som kanskje ikke er helt sikre på om åpentvannssvømming er noe for dem.
Denne Pelican våtdrakten fra Watery er laget av materialer av topp kvalitet. Den er kjent for sin høye kvalitet og holdbarhet, samt økt oppdrift i drakten. Dette betyr at du flyter lettere opp til overflaten, samtidig som drakten fortsatt er fleksibel.
Med disse tykkelsene av neopren gjør vår Pelican våtdrakt super fleksibel, samtidig som den er svært slitesterk og holder godt på varmen rundt torsoen.
På grunn av materialet JAKO gummi får du en våtdrakt som er designet for å løfte den nedre halvdelen av kroppen når du er i vannet. Dette forbedrer kroppens posisjon, reduserer vannmotstanden og øker hastigheten samtidig som du sparer energi. Alt dette uten å gå på kompromiss med fleksibiliteten når du er i vannet.
Denne Pelican våtdrakten fra Watery er laget av materialer av topp kvalitet. Den er kjent for sin høye kvalitet og holdbarhet, samt økt oppdrift i drakten. Dette betyr at du flyter lettere opp til overflaten, samtidig som drakten fortsatt er fleksibel.
Med disse tykkelsene av neopren gjør vår Pelican våtdrakt super fleksibel, samtidig som den er svært slitesterk og holder godt på varmen rundt torsoen.
På grunn av materialet JAKO gummi får du en våtdrakt som er designet for å løfte den nedre halvdelen av kroppen når du er i vannet. Dette forbedrer kroppens posisjon, reduserer vannmotstanden og øker hastigheten samtidig som du sparer energi. Alt dette uten å gå på kompromiss med fleksibiliteten når du er i vannet.
Som åpentvannssvømmer er våtdrakten en essensiell del av opplevelsen i vannet, hvor spesielt fleksibilitet, varmebevaring og oppdrift er avgjørende. Dette gjelder også for SUP, hvor du spesielt trenger en drakt som tillater stor bevegelsesfrihet og kan gi deg varme hvis du faller av brettet.
Derfor er drakten nøyaktig 3 mm tykk, noe som gir en optimal kombinasjon av fleksibilitet og varme. Våtdrakten er laget av termisk neopren som har høy strekkbarhet. Det faktum at den er termisk garanterer økt varmebevaring sammenlignet med andre drakter med samme tykkelse, noe som bidrar til at du kan holde varmen, selv om vinteren.
Orca Open Water Core er den billigste av de tre våtdraktene jeg anbefaler i denne kategorien. Men bare fordi den er den billigste, betyr ikke det at den er dårlig. Den har tross alt klart seg inn i min topp tre over våtdrakter for nybegynnere og åpentvannssvømmere.
Takket være sin neopren-tykkelse på 2-2,5 millimeter, er den svært fleksibel. Tykkelsen er også nok til å hjelpe deg med å holde på varmen, selv om den er litt kjøligere enn de andre i kategorien hvis du skal bruke den i yttersesongene.
Med sin skrikende orange farge er den lett å få øye på for andre svømmere eller vannturister. Og den er konstruert med Orcas HydroLite-paneler, som gjør drakten utrolig enkel å få av i forhold til andre våtdrakter i samme prisklasse.
Og spesielt det med å kunne få av drakten enkelt og raskt, kommer til nytte i bytteområdet til tri-stevner, hvor det raskt kan hentes dyrebare sekunder i jakten på en ny personlig rekord.
“Har brukt den til et par åpne vannsvømminger nå og en triatlon. Den passer virkelig godt og former seg også godt! Den oransje fargen skiller seg virkelig ut i vannet, noe som er bra for venner å se, men også for å se deg hvis du er med på åpen vannsvømming.”
(Lærke.B)
TYR Hurricane C1 er etter min mening den beste våtdrakten under 2000 kroner. At den koster omtrent en plovmand mer enn Orca Open Water Core, rettferdiggjør seg med en bedre teknisk sammensetning av neopren.
På sine tykkeste steder rundt brystet, magen og bena er neoprenen 5 millimeter tykk. Men under armene er det brukt 1 millimeter neopren, mens det rundt skuldrene og på selve armene brukes 2 millimeter. Til slutt, men ikke minst, er neoprenen 3 millimeter på ryggen. Dette gir deg en veldig god kombinasjon av oppdrift, isolasjon og fleksibilitet på hver av sine kritiske steder.
I tillegg er det elastiske mansjetter ved håndleddene og anklene, slik at det kjølige vannet ikke trenger inn på disse stedene. Og den er utstyrt med Speed Wrap-paneler rundt overarmene og skuldrene, som gir deg soner med ekstra bevegelighet.
Alt i alt er TYR Hurricane C1 en virkelig god drakt for nybegynnere, uten at du må selge høyre armen din for å ha råd til den.
“Jeg er en nybegynner / mellomnivå åpent-vann-svømmer. Jeg har gjennomført noen få korte triathlon-svøm i en hel, langarmet våtdrakt, men har alltid følt meg innsnevret. Jeg ønsket å prøve en ermeløs uten å bruke en formue. Denne drakten er perfekt!”
(Mathias.J)
Ønsker du den allerbeste våtdrakten i entry level-kategorien, bør du gå for denne Orca S7. Under mine tester har den vist seg å være utrolig god på alle områder, så god faktisk at den kan måle seg med de dyrere draktene på markedet.
Orca har benyttet seg av spesiell Yamamoto-neopren, som gir mer oppdrift enn andre typer neopren. Kombinasjonen av ulike neopren-tykkelser på ulike steder på drakten bidrar til å holde kroppen stabil samtidig som du oppnår god bevegelsesfrihet for skuldre og armer.
I tillegg har den et fantastisk design som skiller seg ut fra mengden.
“Først kjøpte jeg en Zone3 Advance, men Orca S7 føles som en mer gjennomtenkt og glattere våtdrakt uavhengig av markedsføring. Glatt og elastisk under armene. Ingen fan av det!”
(Birgitte.S)
“Mye funksjonell drakt, ingenting dårlig å si. Det er lett å finne en god posisjon for svømming, og drakten begrenser ikke bevegelsen.”
(Kim.H)
Hvis du har gått forbi nybegynnerstadiet, begynt å svømme regelmessig i åpent vann og kanskje også deltar i konkurranser i åpent vann, kan det være lurt å bruke en litt mer avansert våtdrakt.
Disse våtdraktene for erfarne svømmere har blant annet en mer avansert type neopren. I tillegg er disse typene våtdrakter konstruert med spesielle paneler som betydelig reduserer vannmotstanden på kritiske områder.
Disse draktene er litt dyrere, men de gir til gjengjeld mer bevegelsesfrihet og mindre vannmotstand.
Pris: Cirka 4000 kroner
Med Aqua Sphere Challenger får du en våtdrakt som har mange av de samme egenskapene som nybegynnerdraktene, bare med ekstra tilleggsfunksjoner. Drakten gir deg blant annet 100% UV-beskyttelse på hele overflaten av drakten, samt spesielle paneler på kun 2 millimeter på kritiske områder under armene og nederste del av ryggen, som øker bevegelsesfriheten din.
I tillegg er Aqua Spheres Thermo Guard-teknologi brukt på brystet, skuldrene og bena, slik at du lettere kan holde varmen i drakten. Som supplement til Thermo Guard, brukes også Aqua-Flex-klaffer ved ankler, hender og hals for å holde vannet ute av drakten.
Så her får du altså en våtdrakt som hjelper deg med å holde deg varm, samtidig som du får veldig god fleksibilitet rundt armene og ryggen.
ZONE3 våtdrakt for menn – Advance tar et skritt videre sammenlignet med lillebroren. Den har de samme egenskapene som hjelper deg med å holde deg varm og minimerer mengden vann som kommer inn, noe som øker komforten din.
I tillegg har ZONE3 i denne drakten brukt BIO-Stretch, som gir deg en fenomenal bevegelsesfrihet rundt skuldrene. Noe jeg virkelig kunne merke under mine testforsøk med denne drakten.
Og så er drakten utstyrt med quick release-paneler ved anklene, som gjør at drakten er rask å ta av. Dette gir en god fordel i triatlon, hvor hvert sekund i skiftesonen teller.
ZONE3 våtdrakt for menn – Advance synes jeg helt klart er den beste våtdrakten i mellomklassen, som er klassen du bør se på hvis du er en erfaren svømmer.
Hvis du ønsker det ypperste av det ypperste innen våtdrakter, bør du velge en high-end drakt. I disse draktene finner du den beste teknologien som gir deg maksimal oppdrift, maksimal bevegelsesfrihet og minimal vannmotstand.
Det benyttes spesielle typer neopren på ulike steder på drakten for å maksimere effekten. Elastisiteten er i fokus, slik at du får en bevegelsesfrihet du bare finner bedre hvis du svømmer uten våtdrakt. Overflaten på draktene er laget av helt spesielle vannavvisende materialer, slik at du oppnår lavest mulig vannmotstand.
Disse våtdraktene er laget med ett mål for øye; å oppnå så høy fart i vannet som mulig. Og ingenting annet.
På Orcas Sonar-våtdrakt er det virkelig ikke spart på noe. Hele drakten er laget i Yamamoto-neopren, som gir deg en uslåelig oppdrift (faktisk hele 30% mer oppdrift sammenlignet med vanlige typer neopren) og dermed den beste muligheten for å opprettholde din mest optimale posisjon i vannet.
I tillegg er det brukt CLS (Core Lateral Stabiliser) som stabiliserer din midjeområde, samt 39 Cell som har høy elastisitet og dermed gir deg best mulig bevegelsesfrihet. 39 Cell absorberer heller ikke vann, så i stedet for å trekke vann inn i cellene, skyver våtdrakten vannet vekk.
Dette gir deg absolutt minimal vannmotstand.
Orca Sonar er blant de beste våtdraktene på markedet, noe jeg også tydelig har kunnet merke på meg selv. Og den er også blant de rimeligere våtdraktene i toppklassen.
“Jeg kjøpte denne våtdrakten for en måned siden da den gamle min var blitt slitt ut. Passformen var perfekt med en gang og jeg fikk en mye raskere svømmetid. Jeg konkurrerte i Ironman Estonia og hadde min beste svømming noensinne.”
(Martin.B)
TYR Hurricane C5 er den klart beste våtdrakten jeg noensinne har svømt i. Den gir full bevegelsesfrihet, den er mer eller mindre helt vannavstøtende, og man glir bare gjennom vannet i den.
TYR har produsert drakten i Yamamoto-neopren med 39 Cell, som skyver vannet av og dermed minimerer vannmotstanden. Sammen med et sett hydrodynamiske paneler på bena, magen og brystet gjør dette drakten til den våtdrakten på markedet som gir absolutt minst vannmotstand.
Samtidig former drakten seg etter kroppen, noe som er deilig komfortabelt. Og den er utrolig elastisk, noe som gir total bevegelsesfrihet i alle kritiske områder.
Denne drakten er bare det ypperste innen våtdrakter!
“Fantastisk våtdrakt! Jeg kjøpte den til et løp som så ut til å ha kjølig H2O-temperatur og være våtdrakt-lovlig. TYR-størrelsesdiagrammet var helt nøyaktig, og drakten passer perfekt og strømlinjeformet perfekt! Fikk kilometertallet mitt til å føles lett 😉 Definitivt anbefalt.”
(Hans.P)
Alle våtdraktene jeg har omtalt til nå har vært forbeholdt kun voksne. Men barn kan selvfølgelig også svømme i åpent vann, så her kommer mine anbefalinger for det yngre segmentet.
Jeg er selvfølgelig litt for stor til å prøve en våtdrakt for barn selv. Derfor har jeg fått min 10 år gamle fetter til å svømme noen turer i åpent vann i fem forskjellige drakter. Basert på det, er det ingen tvil om at de to nedenfor er de absolutt beste innen barnekategorien.
Selv om Orca Squad er laget for barn, er det ikke spart på noe. Akkurat som de dyre Orca-draktene, er Squad laget av Yamamoto neopren som gir barnet god bevegelsesfrihet. I tillegg har drakten (etter standardene for våtdrakter for barn) god oppdrift, som kombinert med ermer i en skrikende oransje farge, gir deg og barnet ditt absolutt størst mulig sikkerhet.
Orca anbefaler en alder mellom 8 og 12 år for denne drakten.
Orca Squad kommer i én modell som er beregnet for både gutter og jenter.
“En god og funksjonell våtdrakt for barn.”
(Eeva L.)
Aqua Sphere Stingray er ikke en tradisjonell våtdrakt. Den er i stedet en svømmedrakt. Mange av egenskapene er imidlertid de samme, og det gjør at den fortsatt er anbefalt til bruk for barn som skal svømme i åpent vann. Dette gjelder imidlertid hovedsakelig i de varme månedene, når vannet er varmt.
Selve drakten er laget av en kombinasjon av neopren og lycra, slik at den gir en kombinasjon av god oppdrift, god bevegelsesfrihet, UV-beskyttelse og isolasjon.
Og den er tilgjengelig i størrelser fra ett år og opp til 12 år. Og også i tre forskjellige farger; blå, rosa og grønn.
“Greit for prisen og fungerer som den skal.”
“Bra pris og rask levering. Ingen problemer.”
(Michael. B)
I tillegg til selve våtdrakten finnes det også en rekke produkter designet for å hjelpe deg med å få en tryggere og mer komfortabel svømmetur i åpent vann. La oss være ærlige, vi vet alle at svømming i havet og innsjøene kan være en kald opplevelse i de danske breddegrader.
Derfor har jeg samlet en rekke produkter nedenfor som jeg selv flittig bruker i min åpne vannsvømming.
Med en havsekk – også kalt en SafeSwimmer – oppnår du flere fordeler. For det første gjør den deg betydelig mer synlig for annen sjøtrafikk. Dette skyldes at du fester den rundt midjen med en stropp, og den følger deg tett uansett hvor du svømmer.
Ved å ha en slik bøye som alltid er ved din side, er det mye enklere for båttrafikk, vannscootere og andre svømmere å oppdage deg. Selv om du har fargede ermer på våtdrakten din, vil en havsekk fortsatt gjøre deg betydelig mer synlig siden den befinner seg over vannet hele tiden.
I tillegg vil du også være lettere å oppdage for andre mennesker på land.
Utover sikkerhetsaspektet med en havsekk, tjener den også det gode formålet med sin innebygde oppbevaringslomme som lar deg ha lommeboken, nøklene og telefonen med ut på vannet.
Spesielt med telefonen kan være en sikkerhetsmessig fordel, da du i tilfelle av nød til havs kan ta opp telefonen og ringe etter hjelp.
Derfor er en havsekk et absolutt must-have hvis du svømmer i åpent vann, uansett årstid.
I tillegg er en havsekk ikke en dyr investering, spesielt med tanke på din egen sikkerhet. Hvis du ønsker så mye sikkerhet som mulig, kan du kjøpe en billig og funksjonell havsekk her..
De fleste av oss bruker en badehette når vi svømmer i bassenget. Og enda flere bruker en badehette i åpent vann.
I tillegg til å beskytte håret ditt, tjener badehetten også til å gjøre deg lettere å få øye på i vannet. Akkurat som en havtaske, hvis du husker å bruke en badehette i skrikende farger som er lett å få øye på.
Jeg selv bruker denne badehette i orange, siden nettopp orange gjør den ekstra synlig i det mørke vannet.
Så i tillegg til å ta vare på håret mitt, hjelper den meg også med å bli sett av andre som svømmer i området.
Fargene gul og rosa er også gode valg, siden de er lette å få øye på i vannet. Unngå imidlertid farger som blå, grå, svart eller andre mørke farger. Disse forsvinner raskt i det mørke vannet.
Spesielt i ytre sesonger – det vil si vår, tidlig sommer, sensommer og høst – bruker jeg støvler, lue og hansker i neopren. Dette hjelper meg med å holde varmen i vannet, som tidlig og sent på året ikke har den mest ideelle temperaturen å være i over lengre perioder.
Spesielt er jeg veldig glad i lua og føttene, da det virkelig forlenger tiden jeg kan tilbringe i vannet i ytre sesonger. Hanskene reduserer imidlertid følelsen av vannet litt, så jeg bruker dem bare når vannet er så kaldt at jeg føler det er nødvendig å ha dem på. Det er imidlertid en smakssak, og hvis hanskene hjelper deg med å kunne være i vannet lengre, er de absolutt verdt investeringen.
Vær oppmerksom på at verken hansker, lue eller støvler er tillatt å bruke under offisielle konkurranser. Så utstyr som dette er utelukkende til bruk under trening, noe det imidlertid også er veldig godt egnet til.
Den neoprenlua jeg bruker er denne fra Orca. Neoprenhanskene jeg bruker er disse fra Zone3. Og støvlene jeg bruker, er disse Neopren svømmesokker fra Zone3.
Skal du ha alle tre neopren-tilbehørene? Så har jeg også sett at Watery har laget dette helt geniale neoprensættet bestående av ovennevnte 3 produkter som et samlet sett – og du sparer hele 16%, så du får det for bare 1197 kr..
Når jeg svømmer i bassenget, trenger jeg ikke særlig mye sidesyn. Det trenger jeg derimot når jeg svømmer i åpent vann, slik at jeg bedre kan orientere meg om hvor jeg skal og eventuelt oppdage andre svømmere, båter eller andre faresignaler.
Tradisjonelt sett har bassengbriller ikke et særlig bredt synsfelt. Men triathlon svømmebriller har derimot et større hus med bredere glass, som hjelper meg med å se bredere.
Dessuten har triatlon svømmebriller vanligvis linser i fargene Smoke, Mirror eller Polarized, som alle hjelper meg med å unngå å bli blendet av solen.
Etter at jeg begynte å bruke tri-spesisfike svømmebriller, har det gjort en stor forskjell for min åpne vannsvømming. Og jeg er sikker på at de også vil gjøre det for deg.
De svømmebrillene jeg bruker i åpent vann, er disse Aqua Sphere Kayenne.
Hvis du vil bruke våtdrakten din i konkurranser under Triatlon Danmark (tidligere Dansk Triatlon Forbund), er det klare regler for når du kan bruke den. Dette gjelder dedikerte tri-stevner så vel som generelle åpne vann svømmestevner, Swimrun-stevner og andre former for konkurranser som innebærer svømming i åpent vann.
Disse reglene angir når det er påkrevd og når det ikke er tillatt å bruke våtdrakt. I tillegg oppgir reglene hvor tykk en våtdrakt kan være for å kunne brukes under konkurranser.
Du finner reglene her, men de viktigste punktene er oppsummert her:
Maksimal tykkelse på våtdrakt: En våtdrakt du har til hensikt å bruke under konkurranser, kan maksimalt være fem millimeter tykk uavhengig av plassering på drakten. Hvis din våtdrakt har enkelte områder hvor tykkelsen er mer enn 5 millimeter, er den rett og slett forbudt å bruke, og du får ikke lov til å starte.
Hvis du har prøvd å ta på og av en våtdrakt bare én gang før, vet du at det kan være litt av en jobb. Både å ta den på og ta den av. I hvert fall hvis du ønsker å ta vare på den.
Det er neoprenet som gjør det vanskelig å få den av og på, men på den annen side er det også det at den sitter så tett inntil kroppen som gjør at våtdrakten hjelper deg med å komme raskt frem i vannet.
Det krever selvsagt en god del øvelse før du kan ta av og på en våtdrakt uten å tenke på det. Selv etter flere år med svømming i åpent vann, kan jeg fortsatt ha litt utfordringer med det. Men det har blitt mye bedre jo mer jeg har øvd, så her kan man virkelig si at øvelse gjør mester.
Som utgangspunkt vil jeg anbefale å ta det med ro og la det ta den tiden det tar. Neoprenet i en våtdrakt er ganske så skjørt, så hvis du er for ivrig, kan du lett lage hull i den. Og det ville være synd på en helt ny våtdrakt.
Når du har fått på våtdrakten, må den også av igjen. I trikonkurranser, hvor hvert sekund teller, er det ikke tid til å bølle rundt med å ta av drakten forsiktig.
Det er viktig at du tar av våtdrakten i de riktige trinnene. To av Danmarks beste triatleter har laget en video som beskriver prosessen ganske bra.
Generelt sett er det bare å flytte svømmebrillene opp på pannen så snart du har forlatt vannet, glidelåser ned våtdrakten og trekker den av overkroppen slik at den henger rundt hoftene mens du løper. Deretter tar du av badehetten og brillene så snart du kommer inn i skiftesonen, og deretter tar du resten av våtdrakten av beina så snart du når din skifteplass.
Det krever øvelse, og mange av de beste triatletene kan ta av drakten mens de setter på sykkelhjelmen. Dette gjør de for å spare så mye tid som mulig i skiftesonen, slik at de raskt kan komme ut på sykkelruten.
Men øvelse gjør mester. Øv mange ganger hjemme, så vil det gå knirkefritt under konkurransene.
En våtdrakt kan raskt bli en kostbar investering, og derfor ønsker vi alle å få så lang levetid som mulig ut av våre respektive drakter. Det er ingen tvil om at en våtdrakt er et sårbart stykke utstyr, men hvis du følger mine seks tips nedenfor, forlenger du levetiden til din nye drakt betydelig.
Jeg følger selv mine egne råd til punkt og prikke. Og det virker faktisk.
Dersom du følger hvert punkt til punkt og prikke, er det ingen tvil om at du forlenger levetiden på din nye våtdrakt betydelig.
Hvis uhellet skulle være ute og du får en rift eller et hull i våtdrakten din, kan den som regel repareres. Heldigvis, for det ville vært kjedelig å måtte kaste en våtdrakt til flere tusen kroner bare på grunn av en rift eller et hull.
Når jeg selv har fått en rift eller et hull i min egen våtdrakt, har jeg fulgt den følgende videoinstruksjonen for å kunne reparere skaden min. Og det fungerer.
Det beste av alt er at det er en ganske enkel oppgave, som bare krever en sprittusj og en tube med neoprenlim. Og selvfølgelig din skadede våtdrakt.
Størrelsen på din nye våtdrakt er helt essensiell for å få mest mulig ut av egenskapene den har. Hvis våtdrakten er litt for liten, vil den stramme for mye rundt skuldrene og armene, slik at du ikke har nok bevegelsesfrihet. Det vil også gjøre det vanskeligere å puste ordentlig.
Hvis våtdrakten derimot er for stor, vil den lettere slippe inn vann. Dette vil føre til ubehag når kaldt vann trenger inn i drakten, og det vil også danne seg små lommer inne i selve drakten (typisk under armene og i lyskeregionen), der vann samler seg og dermed øker vannmotstanden.
Derfor er det viktig at du velger riktig størrelse, selv om det kan være en utfordring å finne ut av.
Jeg har imidlertid samlet lenker til størrelsesguider fra de største merkene nedenfor, slik at du enklere kan finne ut hvilken størrelse drakt du bør velge basert på dine egne mål.
Vær oppmerksom på at disse størrelsesguidene er basert på høyde og vekt, noe som vanligvis er en ganske nøyaktig indikator på hvilken størrelse du bør bruke. Hvis du passer inn i flere forskjellige størrelser, er en god tommelfingerregel å velge den som passer best til vekten din blant de draktene som passer både i vekt og høyde.
Din omkrets er vanligvis avgjørende for hvor godt våtdrakten passer. Derfor er høyden mindre viktig.
Når du prøver en våtdrakt for første gang, er det viktig å kjenne etter hvor godt den passer på deg. Det viktigste her er at den sitter godt rundt halsen. Hvis du knapt kan få pekefingeren mellom våtdrakten og huden, sitter den riktig.
Hvis drakten ikke sitter godt rundt halsen, vil det hele tiden komme kaldt vann gjennom. Dette ødelegger den isolerende effekten som våtdrakten har, noe som ikke er helt optimalt.
Det er helt naturlig at en våtdrakt skal sitte veldig stramt på land. Når du først kommer i vannet, vil det automatisk komme litt vann inn i drakten og det vil føre til at den utvider seg litt, slik at den blir mer komfortabel.
Det første du bør gjøre med din nye våtdrakt, er derfor å hoppe en tur i vannet med den. Det er her du virkelig kan kjenne om størrelsen er riktig eller ikke.
Hvis du er helt ny innenfor svømming i åpent vann, kan det være veldig fristende å prøve disiplinen med en brukt våtdrakt før du investerer i en helt ny. Som sådan er det ikke en dårlig idé, for å kjøpe, leie eller låne en brukt våtdrakt er en billig måte å finne ut om åpentvannssvømming er noe for deg.
Opplevelsen av åpentvannssvømming vil imidlertid ikke være den samme i en brukt drakt sammenlignet med en ny. Akkurat som med sko, tilpasser en våtdrakt seg brukeren over tid, noe som ikke tar mye lenger enn et par ganger å bruke.
Når du hopper i den brukte våtdrakten, er det derfor helt sikkert at den ikke vil passe på deg som hvis den hadde vært ny. Den vil være tilpasset den eller de tidligere brukerne, som kanskje har samme høyde og vekt som deg, men som er bygget på en annen måte.
Hvis du leier en våtdrakt, må du også være oppmerksom på at det sjelden er mulig å prøve drakten før en konkurranse, med mindre du leier den over flere dager (noe som raskt kan bli dyrt).
En god tommelfingerregel er at du aldri skal bruke nytt utstyr under en konkurranse med mindre du har testet det under trening først. Og leier du en våtdrakt til bruk på konkurransedagen, vil det være umulig for deg å prøve den først.
Det kan derfor være litt risikabelt med en brukt våtdrakt, der opplevelsen din kan gå begge veier. Uansett om du kjøper, leier eller låner en brukt drakt.
Har du tidligere prøvd å svømme litt lengre økter med våtdrakt, har du sannsynligvis også opplevd å få gnagsår fra våtdrakten. Spesielt i nakken. Det har i hvert fall jeg opplevd mange ganger.
Etter at jeg begynte å bruke bodyglide, får jeg imidlertid sjelden gnagsår. Da skjer det vanligvis fordi jeg ikke har smurt meg godt nok på de riktige stedene.
Gnagsårene oppstår på grunn av friksjonen mellom huden og våtdrakten, som uunngåelig vil skje når du roterer i vannet, når du snur hodet eller når du løfter hodet for å orientere deg. Det kan ikke unngås når våtdrakten sitter så tett som den skal.
Ved å smøre godt med bodyglide på de mest kritiske områdene, som primært er nakken, halsen, håndleddene, knærne og ankelen, reduserer du friksjonen betydelig. Sammenlign det litt med en tørr sykkelkjede kontra en godt smurt sykkelkjede. Den godt smurte kjører mye lettere og det er mindre motstand i den.
Det gjelder også for kontakten mellom huden og våtdrakten. Så ved å smøre bodyglide på de stedene som er mest utsatt for gnagsår, glir drakten lettere over disse stedene og du unngår de irriterende gnagsårene.
Det er imidlertid viktig at det er dedikert bodyglide du bruker. Jeg har sett mange åpen vann svømmere bruke vaselin gjennom årene, men det er på ingen måte en god idé.
Vaseline hjelper deg i øyeblikket, men blir relativt raskt skylt bort av vannet. Og da er du like langt. I tillegg er ikke vaselin bra for materialene i våtdrakten, så du ødelegger også drakten din gradvis.
Hvis du driver med triatlon, er det også en bonus effekt med bodyglide; ved å smøre et godt lag på håndleddene, anklene, vristene og utsiden av de nedre bena på våtdrakten, blir det mye enklere og raskere å ta av drakten. Det gir deg verdifulle sekunder i bytteområdet.
Derfor: Hvis du har brukt vaselin så langt, så slutt med det og bruk heller bodyglide. Det vil både huden din og våtdrakten din takke deg for.
Bodyglide kan for øvrig kjøpes her..
Størstedelen av denne guiden har handlet om våtdrakter for svømming og svært lite om andre typer våtdrakter. Bruksområdene for de mange forskjellige typene våtdrakter er imidlertid ganske varierte, så nå vil jeg til slutt fortelle litt om de ulike typene drakter og hva de brukes til.
Å svømme direkte i åpent vann krever en varm og fleksibel drakt som hjelper deg med å kunne være i vannet lenge og opprettholde en så naturlig svømmestil som mulig. Disse draktene er vanligvis 5 millimeter tykke eller mindre og har en glidelås på ryggen.
Glidelåsen er vanligvis lukket ovenfra og ned på de dyre konkurransedraktene, men mange drakter har også glidelås som lukkes nedenfra og opp.
Siden dedikerte konkurransedrakter alltid er ganske tynne i neopren, er levetiden på disse vanligvis også kortere enn de tykkere og billigere draktene. Det kan derfor være verdt å vurdere om du skal ha en tynn (og dyr) konkurransedrakt for bruk under konkurranser og deretter en billigere og litt tykkere drakt for bruk i daglig trening.
Ytelse betyr ikke så mye under trening. Og med en billig og slitesterk drakt for trening og en dyr og mer sårbar drakt for konkurranse, vil det føles som om du flyr over vannet under konkurranser med den dyre drakten.
En våtdrakt for dykking skiller seg betydelig fra en drakt for svømming ved valg av materialer og hvordan materialene er plassert. Det brukes fremdeles mellom 3 og 5 millimeter neopren, men utenpå neoprenen vil det ofte være nylon.
Yttersiden vil ofte være vanlig nylon for å beskytte neoprenen, men innsiden som vender mot huden, vil være mer teppeaktig for å være så behagelig som mulig mot huden.
En våtdrakt for vanlig dykking, akkurat som en våtdrakt for svømming, er en heldrakt.
Disse draktene brukes ofte i vann med minimum 25 grader, noe som vi sjelden ser i Danmark. De kan imidlertid brukes med fordel på kortere dykk på under 30 minutter eller under dykkertrening, hvor det er mye bevegelse og aktivitet for å hjelpe med å holde varmen..
Under danske forhold anbefales det å bruke en tørrdrakt hvis du skal utføre dypere dykk etter for eksempel vrak eller rev. Jo dypere du kommer ned i vannet, jo kaldere blir det. Og her kan en tørrdrakt hjelpe deg mye bedre med å holde varmen enn en tradisjonell våtdrakt for dykking.
I motsetning til den tradisjonelle våtdrakten for dykking, skiller en våtdrakt for undervannsjakt (også kjent som UV-jakt) seg ut ved å være todelt, ha integrert hette og være uten glidelås.
Den er veldig tettsittende og må vanligvis tas på med vann og såpe.
Isolasjonsevnen er i fokus, og derfor brukes det 7 millimeter tykt neopren i Danmark. Dette begrenser bevegelsesfriheten, men gjør at undervannsjegeren kan holde seg komfortabelt varm nesten hele året.
På grunn av den begrensede bevegelsesfriheten, vil selv vanlige svømmetak som vi kjenner fra brystsvømming, være svært utfordrende. Derfor skjer framdriften primært ved hjelp av beinspark.
En våtdrakt for undervannsjakt har ofte forsterkede knær og albuer, og den har ofte også en ladelomme på brystet.
Når det gjelder fridykking, er det aller viktigste å oppnå en lang og ubesværet glide. En våtdrakt for fridykking er derfor ofte veldig tettsittende for å være så strømlinjeformet som mulig.
På den annen side er isolasjonsevnen ikke en viktig egenskap, siden det er begrenset hvor lenge fridykkere oppholder seg under vannet om gangen. Oppdriften i en våtdrakt for fridykking er heller ikke det viktigste, da den bare vil trekke fridykkeren oppover.
Disse draktene er derfor designet for tre formål; å oppnå så lang og ubesværet glide som mulig, å ha god bevegelsesfrihet for et kraftig brysttak, og å hjelpe til med å holde fridykkerens kjerne stabil for å være så strømlinjeformet som mulig.
En våtdrakt for barn, slik de fleste kjenner dem, er ofte en litt feilplassert betegnelse. Ofte er det nemlig ikke egenskapene til en våtdrakt man er ute etter til barn, men heller UV-beskyttelse. Derfor kalles de fleste av disse draktene for solbeskyttelsesdrakter.
Solbeskyttelsesdrakter gir ganske visst god UV-beskyttelse, men mengden neopren i disse draktene er relativt liten, så det er til gjengjeld ikke mye varme i dem. En solbeskyttelsesdrakt er derfor primært egnet for bruk på stranden eller ved bassenget i varme land.
Ofte har en solbeskyttelsesdrakt også korte ermer og ben (som regel på drakter for barn opp til 6 års alderen), noe som begrenser isolasjonsevnen til disse draktene betydelig. Til gjengjeld gir de litt oppdrift, noe som kan være fint for både barnet og foreldrene.
Fra 6 års alderen og oppover er det enklere å få tak i dedikerte våtdrakter som dekker både armer og ben helt. Dette hjelper betydelig med isolasjonsevnen og kan derfor bidra til å forlenge strand- og bassengsesongen betydelig.
En våtdrakt for barn – eller en solbeskyttelsesdrakt, om du vil – kan for øvrig anskaffes her..
Det finnes etter hvert et par håndfuller forhandlere som selger våtdrakter, så det kan være vanskelig å overskue hvor man skal handle.
Selv handler jeg imidlertid hos Watery hvor prisene generelt er lave, og hvor jeg føler meg trygg på at jeg får et kvalitetsprodukt. Eieren er tidligere elitesvømmer og vet derfor hva godt utstyr betyr. Dette gir meg trygghet når jeg skal sende ut mange penger, noe man uten tvil gjør når man skal kjøpe ny våtdrakt.