
For utenforstående ville man kanskje ikke tro det. Men når det kommer til badedrakter, finnes det både treningsdrakter og dedikerte konkurransebadedrakter.
Men hvorfor akkurat det? Hva er forskjellen, og hva er hensikten med det?
Dette tar jeg blant annet opp i denne guiden, hvor jeg også går inn på hvilke drakter jeg har testet til å være de beste, og hvor du kan kjøpe din nye konkurransedrakt.
La meg begynne med å adressere det første punktet; hva som er unikt med en konkurranse badedrakt dame sammenlignet med en vanlig.
Selv om draktene først og fremst er laget for å unngå nakenhet i bassenget, er det faktisk en rekke store fordeler med konkurransedraktene. Og vi snakker om betydelige fordeler som kan utgjøre forskjellen mellom å vinne eller komme på fjerdeplass!
Den største betydelige forskjellen er materialet de er laget av. Mens vanlige badedrakter er laget med fokus på høyest mulig komfort og lengst mulig levetid, er konkurransedraktene utelukkende laget med sikte på å oppnå så høy fart som mulig.
Vanlige treningsdrakter er produsert i nylon og polyester. Dette gjør dem svært gode til å opprettholde passformen, samt at de er motstandsdyktige mot klor. Sistnevnte gjør blant annet at de beholder fargene sine i lang tid.
På den annen side er konkurransedrakter laget av det mer eksotiske materialet polyamid og elastan. Dette gjør dem svært vannavstøtende og elastiske, slik at de kan utvide seg og dermed sitte svært tett på kroppen.
Jo tettere drakten sitter på kroppen, jo mindre vannmotstand vil det være. Det samme gjelder for vannavstøting, da drakten vil dytte vannet vekk i stedet for å absorbere det og dermed gjøre drakten tyngre.
En konkurransebukse skal sitte stramt. Veldig stramt. Derimot er det ikke nødvendig at en treningsdrakt skal være like stram.
En vanlig treningsdrakt skal være lett og enkel å ta på seg. En konkurransebadedrakt skal derimot være så vanskelig å ta på seg at det første gang vil ta 15 til 20 minutter å iføre den.
Derfor bør du vanligvis velge en konkurransebadedrakt som er fire størrelser mindre enn din vanlige treningsdrakt. Så hvis du for eksempel bruker størrelse 30 i britiske størrelser, bør du som utgangspunkt velge størrelse 26.
Hvis du vil konkurrere i svømmestevner med badedrakten din, må den være godkjent av FINA (Fédération Internationale de Natation, det internasjonale svømmeforbundet). Konkurransebadedraktene er godkjent, mens de fleste treningsdrakter ikke er det.
Bevares, noen treningsdrakter er FINA-godkjente. Men som utgangspunkt er det ikke tilfelle, så hvis du skal delta i offisielle konkurranser under FINA (som de danske konkurransene alle er), må du altså bruke en konkurransebadedrakt.
I tillegg til de klare fordelene med egenskapene til en konkurransebadedrakt, er det også en psykologisk fordel ved å ha på seg en konkurransebadedrakt. Og den psykologiske effekten er ikke å undervurdere!
Når du har på deg en konkurransebadedrakt, er du sikker på at du har det beste av det beste. Du vet i det minste at du er på lik linje med konkurrentene dine når det gjelder badedrakten din.
Hvis du for eksempel står på startblokken i en vanlig badedrakt mens konkurrentene dine har på seg en svømmedrakt, vil hjernen din automatisk undervurdere dine egne sjanser. Det er ikke akkurat ideelt når du må være 100 prosent sikker på dine egne evner.
Du vil automatisk føle deg raskere i en konkurransebadedrakt. Og hvis du føler deg raskere, blir du også raskere. Selv om det virker primitivt.
Det er rett og slett ingenting verre enn å ha forberedt seg til fingerspissene, uten at utstyret ditt er i mål med evnene dine. Og hvis også utstyret er på plass, gir det i seg selv en psykologisk fordel!
Jeg har allerede vært litt inne på hva som gjør badedrakt med ben så raske. Men nå vil jeg gå inn på de tre absolutt viktigste punktene som gjør disse draktene så mye raskere.
Du kjenner det like godt som jeg; når du tar av deg treningsdrakten etter en tur i bassenget, er den tung av alt vannet den har sugd til seg. Og det er ikke hensiktsmessig når du ønsker å svømme raskt.
Jo lettere dragten din er, jo raskere kan du svømme i den. Og jo mindre vann den suger til seg, jo mindre vannmotstand er det også i den.
Det er to fordeler med kompresjon. For det første øker det blodstrømmen til musklene, noe som har den fordelen at du raskere kan fjerne melkesyren fra musklene. Det vil si at det enten tar lengre tid før du blir sliten, eller at du kan jobbe hardere før musklene blir slitne.
Deretter gjør kompresjonen også at du blir presset mer sammen. Det gjør deg mer hydrodynamisk, så du opplever mindre vannmotstand. Har du for eksempel en liten bule, vil kompresjonen presse bulen inn, slik at den ikke skaper motstand i vannet.
Kort sagt gir kompresjonen deg en tynnere profil i vannet.
Du tror kanskje ikke det betyr så mye. Men i jakten på millisekunder, utgjør det en stor forskjell om dragten din har sømmer eller ikke. Og i en konkurransebadedrakt er det ingen sømmer.
Når det kommer til vannmotstand, er det viktig at vannet kan strømme over dragten så enkelt som mulig. Og hvis vannet møter en søm, vil det oppstå turbulens, noe som fører til økt vannmotstand.
Så ved å fjerne sømmene og i stedet samle dragten ved hjelp av andre sømløse metoder (for eksempel ved å smelte materialene sammen), blir vannmotstanden betydelig mindre.
Hvor mye raskere er en konkurransebadedrakt så, sammenlignet med en vanlig badedrakt?
Jeg skal gi deg et ganske klart svar nå.
Nederlandske forskere har faktisk testet konkurransebadedrakter og funnet at de gir en reduksjon på 16,6 prosent i vannmotstand sammenlignet med en standard treningsbadedrakt når svømmeren glir i en strømlinjeformet posisjon. Og en reduksjon på 5,2 prosent i vannmotstand når det gjelder svømming i vannoverflaten.
Det er ganske betydelig! Og det gir deg blant annet en lengre glidesyklus, slik at du svømmer lengre per armslag, noe som resulterer i bedre svømmeøkonomi.
Så kort sagt; en konkurransebadedrakt lar deg svømme raskere, bare lettere!
Jeg håper du nå har fått mye mer kunnskap om hva en konkurransedrakt er, og hva som gjør dem så raske. Det kan derfor være at du nå vurderer om du også skal skaffe deg en slik drakt, slik at du kan bli raskere i konkurransene dine.
Men før du kjøper en drakt, er det noen ting du bør vurdere. Og disse tingene skal jeg nå ta opp litt.
Dette punktet er kanskje det klart viktigste. Konkurransebadedrakter kan være ganske dyre, så du bør vurdere hvor mye penger du er villig til å investere i din egen fart.
Som et utgangspunkt vil jeg si at jo raskere du er, jo mer vil du dra nytte av fordelene en konkurransebadedrakt har. Spesielt med tanke på de små marginene, for eksempel når dragten ikke har noen sømmer.
Alle fordelene ved en konkurransebadedrakt vil imidlertid i en eller annen grad være til nytte for alle.
Jeg vil likevel tillate meg å komme med noen små forslag, rangert etter hvor mange ukentlige treningsøkter du har.
Hvis du er helt ny som konkurranse svømmer og har opptil 2-3 ukentlige treningsøkter, vil det være tilstrekkelig med en drakt i nybegynnersegmentet. Og her er det ingenting som slår Arena ST 2.0, enten i junior- eller voksenmodell, avhengig av alderen din.
Arena ST 2.0
Juniormodellen bør du velge hvis du er opptil 13 år gammel. Og voksenmodellen bør du velge hvis du er 14 år eller eldre.
Prisene på denne drakten ligger på omtrent 850 kroner for juniormodellen og 1000 kroner for voksenmodellen. Så her er vi i den rimelige enden av prisspekteret når det gjelder konkurransebadedrakter, selv om den faktisk gjør det veldig bra.
Hvis du trener 3-5 ganger i uken og ønsker en bedre drakt enn de i nybegynnersegmentet, vil jeg anbefale deg å gå for en drakt som.
Arena Carbon Air 2
Prisen på denne drakten ligger på omtrent 2500 kroner, så den er noe dyrere enn Arena ST 2.0. Til gjengjeld er den betydelig mer optimalisert, blant annet med horisontale bånd av karbonfiber som for eksempel hjelper deg med å stabilisere kjernen din.
Hvis du trener mer enn fem ganger i uken, vil jeg si at du er blant de mer seriøse svømmerne. Og da krever det også en seriøs konkurransedrakt. Og da kommer du ikke utenom Arena Carbon Flex eller Arena Carbon Core FX.
Arena Carbon Flex
Arena Carbon Core FX
Forskjellen mellom de to draktene er egentlig at Core FX er en nyere utgave av Carbon Flex. Egenskapene er de samme, men det er en liten designmessig forskjell. Og så kan Carbon Flex ofte fås litt billigere, siden det er en eldre modell.
Draktens karbonfibre hjelper blant annet med å gi støtte rundt bena, slik at det er lettere å holde bena i vannoverflaten. Og begge disse draktene har en fenomenal flyteevne.
Begge draktene har en normalpris på rundt 3200 kroner. Det er i den høye enden når det gjelder konkurransedrakter, men til gjengjeld får du det beste av det beste.
Én ting er egenskapene din nye drakt må ha. Men du må selvfølgelig også selv synes den er kul. Drakten kan hjelpe deg med å bli veldig rask, men hvis du ikke synes du ser rask ut med den, mangler du den psykologiske effekten.
Noen drakter kommer bare i ett design, mens andre har flere design å velge mellom. Så gå gjennom alle modellene og finn det designet du liker best.
La meg starte med å fastslå at dette avsnittet generelt sett ikke gjelder for alle. Det er mer relevant for svømmere på det øverste elitnivået, som trenger å ha de siste 0,2 prosentene på sin side.
Noen konkurransedrakter er mer spesialiserte for enkelte svømmestiler enn andre. Så hvis du for eksempel er spesialist på 100 meter bryst, vil du få mest mulig ut av en drakt som er utviklet spesielt for akkurat den svømmestilen og distansen.
Nedenfor har jeg samlet hvilke drakter som er spesialiserte for de ulike svømmestilene og distansene. Men husk at alle drakter kan brukes til alle typer svømming. Noen drakter gir bare en veldig liten fordel i enkelte stiler.
Hvis du svømmer en blanding av alle stiler og distanser, er følgende konkurransedragter gode:
Hvis fokuset ditt er medley eller 400, 800 og 1500 meter frisvømming (eller begge), gir følgende dragt de siste marginale fordelene. Dette skyldes at de er mer fleksible og har mindre kompresjon, siden det ikke er så stor mengde laktat som må frigjøres fra musklene.
Arena Carbon Air 2
Hvis du er nybegynner eller en gjennomsnittlig konkurranse svømmer, vil også Arena Carbon Air 2 være bra for andre stiler og distanser.
Hvis du spesialiserer deg på 50 og 100 meter bryst eller butterfly, eller 200 meter crawl og ryggsvømming, er følgende drakt den som gir deg de siste spesialiserte marginene. Den kombinerer nemlig en god blanding av fleksibilitet og kompresjon, noe som er gunstig for den mengden laktat kroppen din produserer under disse stilartene.
Arena Carbon Flex
Arena Carbon Core FX
50 og 100 meter crawl og rygcrawl får musklerne til at udskille gigantiske mængder laktat. Derfor er det vigtigt at dragten giver maksimal kompression, så dine muskler ikke så nemt syrer til.
Til gengæld er fleksibilitet ikke en stor nødvendighed. Og derfor er nedenstående dragter det bedste valg til 50 og 100 meter crawl og rygcrawl
Arena Carbon Ultra
Arena Carbon Glide
Vi har nå kommet til det punktet hvor vi skal se på hvilke konkurransebadedrakter som er best. Og la meg si det med en gang; de ligger alle veldig jevnt. Faktisk vil jeg gå så langt som å si at de ulike badedraktenes kvaliteter avhenger av svømmeren som bruker dem.
Nedenfor har jeg laget en liten tabell som viser fordeler, ulemper og overveielser ved de ulike badedraktene. Alle fakta er noe jeg har kommet frem til ved å lytte til mine kvinnelige svømmekolleger i svømmehallen, som har brukt disse badedraktene i ulike stiler og distanser.
Tabellen er ikke en hundre prosent fasitliste. Men jeg håper den gir deg en god oversikt over hvilke badedrakter som er best for deg, basert på dine spesialiserte stiler og distanser.
Arena St. 2.0 Nybegynner-modell | Watery Rapidskin Nybegynner-modell | Arena Carbon Air 2 Sub-toppmodell | Arena Carbon Flex Utgående modell | Arena Carbon Core FX Toppmodell | Arena Carbon Glide Toppmodell | Speedo LZR Pure Intent Toppmodell | |
Ca. pris | 1.009 kr | 919 kr | 3.535 kr | 4.500 kr | 4.715 kr | 4.879 kr | 4.865 kr |
Egenskaber | Som en vanlig treningsdrakt, bare vannavstøtende | Som en vanlig treningsdrakt, bare vannavstøtende | Maksimal komfort, mindre kompresjon | Høy kompresjon og høy komfort | Høy kompresjon og høy komfort | Maksimal kompresjon, mindre komfort | |
Stilarter og distanser | Alle stilarter | Alle stilarter | 400, 800 og 1500 meter fri svømming, samt 400 meter medley | 50 og 100 meter bryst og butterfly, samt 200 meter crawl og ryggcrawl | 50 og 100 meter bryst og butterfly, samt 200 meter crawl og ryggcrawl | 50 og 100 meter crawl og ryggcrawl | Alle stilarter |
Til nybegynder | Velg denne uansett hva | Velg denne uansett hva | |||||
2-3 ukentlige treninger | Velg denne hvis prisen er viktig | Velg denne hvis prisen er vigtig. | Velg denne hvis prisen er likegyldig | ||||
3-5 ukentlige treninger | Velg denne hvis prisen er viktig | Velg denne hvis prisen er likegyldig | Velg denne hvis prisen er likegyldig | Foretrekker du Speedo, så velg denne | |||
5-10 ukentlige treninger | Velg denne hvis prisen er likegyldig | Velg denne hvis prisen er likegyldig | Velg denne hvis du er sprinter | Foretrækker Foretrekker du Speedo, så velg denne | |||
Kan kjøpes her | Kan kjøbes her | Kan kjøbes her | Kan kjøbes her | Kan købes her | Kan kjøbes her | Kan kjøbes her |
Som du kanskje allerede har lagt merke til, er det et mønster som tegner seg, at de beste konkurransebadedraktene kommer fra Arena. Og det er uten tvil tilfellet etter min mening. Men hva er forskjellen mellom de ulike Arena-draktene?
Det skal jeg gi deg en forklaring på nedenfor.
Arena ST NEXT er beregnet for både trening og konkurranse. Den har en åpen rygg og er laget i en materialekombinasjon som gir god hydrodynamikk og kompresjon på de mest kritiske områdene.
Dette øker hastigheten og gir muskelstøtte der det er nødvendig.
Den åpne ryggen gir en følelse av frihet, samtidig som et innebygd bånd gir støtte til kjernemuskulaturen.
Fordeler og ulemper med Arena ST NEXT:
Arena Carbon Air 2 har integrerte horisontale karbonfiberbånd som gir støtte spesielt i kjerneområdet. Samtidig støtter den også kroppen på områder som har tendens til å bli overstrakt.
Selve dragten er laget av ett stykke materiale som er sydd sammen på steder som ikke påvirker vannmotstanden. Det at dragten er laget av ett stykke gjør at den fungerer som en ekstra hud. Dette betyr at den absorberer mindre vann, noe som resulterer i mindre vannmotstand og hjelper deg med å gli lengre og lettere per armbevegelse.
Inne i dragten er det tre forskjellige paneler som er satt inn for å øke bevegelsesfriheten. Blant annet er det ikke mye kompresjon i brystområdet, slik at du lettere kan puste. Til gjengjeld er det kompresjon rundt de mest kritiske musklene.
Fordeler og ulemper med Arena Carbon Air 2:
Arena Carbon Core FX har all støtte og kompresjon du trenger. Den er utstyrt med både horisontale og vertikale karbonfiberbånd som gir kjernemuskulaturen og de hardtarbeidende musklene dine mye støtte og kompresjon.
Samtidig er det også innebygde bånd som går fra toppen av baken og ned til baksiden av lårene. Disse båndene hjelper deg med å holde bena oppe i vannflaten, selv når du blir sliten.
Hele drakten er bygget i ett stykke, der karbonfiberbåndene er integrert. Dette gjør at den sitter ultra tett, slik at du oppnår så lav vannmotstand som mulig. Og siden disse båndene er plassert strategisk, støtter de der de skal og lar deg være fri rundt skuldre og bryst.
Hele drakten er sømløs, så den føles virkelig som et ekstra lag hud når du først har den på.
Fordeler og ulemper med Arena Carbon Core FX:
Watery Rapidskin 2.0 er beregnet for både trening og konkurranse. Den har åpen rygg og er laget av en kombinasjon av materialer som gir god hydrodynamikk og kompresjon på de mest kritiske områdene.
Dette øker farten og gir muskelstøtte der det er nødvendig.
Den åpne ryggen gir en følelse av frihet, samtidig som et innebygd bånd gir støtte til kjernemuskulaturen.
Fordeler og ulemper ved Watery Rapidskin 2.0:
Arena Carbon Glide er de mest ultimate konkurransebadebuksene som finnes. Alle de nyeste teknologiene er brukt, inkludert både vertikale og horisontale karbonfiberbånd for å gi musklene maksimal støtte og kompresjon.
Badebuksene er laget av et spesielt og patentert materiale som Arena kaller Hydroglide Fabric. Dette materialet gir så lav vannmotstand som mulig med dagens teknologi. Samtidig er materialet utrolig elastisk, slik at de sitter veldig tett uten å gå på kompromiss med komforten.
Med disse konkurranserbadebuksene får du bare den letteste og lengste gliden. I tillegg har de muskelaktiverende bånd som aktiverer musklene dine fra det øyeblikket du tar dem på.
Så allerede når du står på startblokken, er musklene dine klare for det harde arbeidet som venter.
Fordeler og ulemper med Arena Carbon Glide:
Jeg har allerede vært inne på dette i begynnelsen av denne veiledningen. Men når det gjelder størrelser, er det viktig at du finner den helt riktige størrelsen for å få mest mulig ut av dragten din.
Som tommelfingerregel bør du med en konkurransebadedrakt gå fire hele størrelser ned fra din vanlige treningsbadedrakt. Så hvis du bruker størrelse 30 i din vanlige badedrakt, bør du som utgangspunkt gå ned til størrelse 26 i en konkurransebadedrakt.
Metoden med å gå ned fire størrelser er imidlertid bare en tommelfingerregel. Det beste er å finne en drakt basert på dine egne mål.
Hvis du kjøper din nye konkurransebadedrakt hos svømmebutikken Watery.no, har de heldigvis gjort det enkelt å sammenligne størrelser under hver drakt. Der har de bilder av forskjellige svømmere i forskjellige størrelser, slik at du enkelt kan sammenligne.
Hvis du allerede har en konkurransebadedrakt og ønsker å kjøpe en ny, men er usikker på hvordan størrelsene samsvarer mellom de forskjellige merkene, har jeg nedenfor laget en liten tabell som sammenligner størrelsene fra Arena, Speedo og TYR.
Arena St 2.0 Junior | 8-9 år | 10-11 år | 12-13 år | ||||
Arena St 2.0 dame | 22 UK | 24 UK | 26 UK | 28 UK | 30 UK | ||
Watery Rapidskin Junior | 10-11 år / 140 cm | 12-13 år / 152 cm | |||||
Watery Rapidskin Dame | 22 UK | 24 UK | 26 UK | 28 UK | 30 UK | 32 UK | |
Arena Carbon Air 2 | 22 UK | 24 UK | 26 UK | 28 UK | 30 UK | 32 UK | |
Arena Carbon Flex / Core FX | 22 UK | 24 UK | 26 UK | 28 UK | 30 UK | 32 UK | |
Arena Carbon Ultra / Glide | 24 UK | 26 UK | 28 UK | 30 UK | 32 UK | ||
Speedo LZR Pure Intent | 23 UK | 24 eller 25 UK (vanligvis 25) | 26 UK | 27 UK | |||
TYR Venzo | 23 UK | 24 UK | 25 eller 26 UK | 27 eller 28 UK | 29 eller 30 UK | ||
TYR Avictor | 23 UK | 24 UK | 26 eller 26 UK | 27 eller 28 UK | 29 eller 30 UK |
Hvis du allerede har en Arena St 2.0 i jentemodellen og ønsker å gå opp til en større størrelse i samme modell, må du gå opp til størrelse 24 UK. Akkurat som jeg har skrevet i tabellen ovenfor.
Jeg har etter hvert opplevd mange jenter i svømmeklubber som ender opp med å kjøpe størrelse 22 UK når de skal opp til en voksenmodell. Men størrelse 22 UK er mindre enn størrelse 12-13 år, så svømmerne ender opp med en drakt som er mindre enn den de allerede hadde.
Derfor, hvis du skal bytte fra jentemodellen i størrelse 12-13 år til en voksenmodell, må du velge størrelse 24 UK.
Når du har betalt mye penger for konkurransedrakten din, vil du sikkert også at den skal vare så lenge som mulig. Og når det gjelder det, er det heldigvis noen vedlikeholdstips som får drakten din til å vare lenger:
Når du har på deg drakten, strekker du materialet den er laget av. Og jo lenger du har den på, jo mer strekker du den. Og når drakten blir strukket, mister den gradvis sin stramme passform og evnen til å komprimere musklene dine.
Derfor er det ikke en god idé å trene i konkurransedrakten din, akkurat som det heller ikke er en god idé å ha den på når du ikke svømmer.
Du bør imidlertid heller ikke ta den av og på mellom heatene under svømmestevner. Når du tar den av og på, strekker du materialet ekstra mye. Så ta på drakten like før ditt første heat, og ta den av like etter ditt siste løp.
Når du ikke svømmer mellom heatene dine, er det viktig at du har på deg et plagg over konkurransedrakten din. Dette gjør du for å minimere risikoen for at skarpe gjenstander som for eksempel negler, lager hull i drakten.
Det spiller ingen rolle hva du har utenpå. Det kan være en t-skjorte og et par shorts. Så lenge du bare har på deg noe som beskytter drakten.
Før du går i vannet, bør du sette av god tid til å få på deg drakten. Jo raskere du prøver å få den på deg, jo større er risikoen for at du enten lager hull i den eller strekker den unødvendig. Og det er særlig det å strekke den unødvendig som er mest kritisk.
Det samme gjelder når du skal ta den av igjen. Ta deg god tid. Du vil ikke strekke materialet for mye, for da mister den evnen til å sitte så tett som mulig.
Så som utgangspunkt, jo lenger tid du bruker på å ta den av og på, og jo mer forsiktig du gjør det, jo lengre tid vil konkurransedrakten din vare.
Når du har tatt av drakten, bør du la være å prøve å rense den med vann og såpe under den varme springen. Eller enda verre, vask den ikke i vaskemaskinen.
Fyll bare en bøtte eller lignende med kaldt vann, legg drakten ned i den og beveg den rundt i vannet uten bruk av makt. Det er lenge nok.
Når du er ferdig med din siste svømming, så prøv ikke å tørke den ved å vri den. Ta den i stedet med hjem, pakket inn i et håndkle. Det forhindrer den våte drakten i å gjøre resten av vesken din våt.
Alt annet likt, anbefaler jeg alltid å transportere din drakt i et håndkle. På den måten risikerer du ikke at svømmeutstyret ditt ved et uhell, kommer til å lage hull i draktens materiale.
Som jeg nevnte tidligere, ikke vri drakten for å tørke den. Legg den i stedet til tørk et sted hvor den ikke får direkte sollys.
Det er viktig at du ikke henger drakten til tørk, men heller legger den til tørk på en ren overflate. Hvis du henger den opp, vil vekten av vannet bidra til å strekke materialet. Og det ønsker du ikke når du ønsker å forlenge levetiden til den.
Som jeg har nevnt tidligere, ikke bruk konkurransedrakten din til trening. Det utsetter den for unødvendig strekk. Så bruk bare drakten når du er på konkurranser. Og hvis du har flere konkurransedrakter, bruk bare den beste du har når du er på de viktigste stevnene.
Når du bare bruker konkurransedrakten din til stevner, vil du også føle deg mye lettere når du får den på. Og det alene gir deg en stor psykologisk fordel!
Jeg har etter hvert hørt mange spørsmål og problemer angående konkurransedrakter i svømmeklubber. De som oftest går igjen, er hvor mange drakter man bør ha, hvordan man enklest får drakten på, og hvor stramt den bør sitte.
For å hjelpe deg litt med disse spørsmålene du sannsynligvis har, vil jeg prøve å gi deg svar på de tre forskjellige spørsmålene.
Dette spørsmålet blir ofte stilt av foreldre. En konkurransedrakt er uten tvil en stor investering. Eldre og voksne svømmere har ofte mer enn én konkurransedrakt.
Men jeg vil si at det ikke nødvendigvis er behov for to drakter, spesielt ikke i de yngre svømmeklassene. Eldre svømmere deltar både i innledende og finaler samme dag, så her kan det være en fordel med flere konkurransedrakter.
Men for barn er det ikke umiddelbart nødvendig. Det er først når man når 16-17 års alderen at det kan være lurt med to konkurransedrakter. Frem til da, vil det være greit med bare én.
Det er ingen tvil om at det kan være utfordrende å ta på seg en konkurransedrakt. Og det skal det også være. Du vil også ønske å ta godt vare på den, så du vil ikke dra og vri for mye i den.
Derfor har jeg laget en liten instruksjon om hvordan du enkelt kan ta på deg drakten uten å ødelegge den.
Gi deg selv minst 30 minutter i garderoben for å bli helt tørr før du tar på deg drakten. Og husk å ikke ha på deg en annen badedrakt under.
I enden av hvert ben er det et elastisk bånd som er ment å holde drakten på plass. Vipp dem opp slik at det blir enklere å gli bena gjennom.
Sett deg ned og før ett ben sakte gjennom hvert ben på drakten om gangen. Dette kan ta opptil 30 minutter totalt, så gi deg selv god tid!
Trekk forsiktig drakten opp til knærne og unngå å bruke neglene. Hvis nødvendig, bruk tynne stoffhansker for å hindre at neglene lager hull i drakten. Og trekk forsiktig ett ben av gangen.
Pass på at begge bena på drakten sitter jevnt på dine ben. Paneler, mønstre osv. skal sitte nøyaktig samme sted på begge ben, uten å være vridd eller dratt.
For å unngå å strekke drakten for mye, trekk den forsiktig opp en centimeter om gangen. Dette forhindrer unødig strekk og vridning i materialet.
Jo lenger opp du drar drakten, jo vanskeligere blir det å trekke i den. Spesielt når du kommer over knærne. For å passe best mulig på drakten, bytt mellom hvert ben i små steg av gangen (ca. en centimeter).
Den vanskeligste delen av å ta på seg en konkurransedrakt er når du skal få den over hoftene. Spesielt hvis du allerede har brede hofter! Sørg for at hele drakten er trukket opp over knærne før du trekker den over hoftene.
Det er på dette tidspunktet du blir mest sliten og mest sannsynlig lurer på om drakten er for liten. Men dette er helt normalt. Den er designet for å være stram!
Før du trekker skulderremmene opp, forsikre deg om at du har trukket hele drakten så høyt opp som mulig. Jo nærmere du kan få drakten opp mot skuldrene, jo mindre må du strekke i remmene. Og jo mindre du strekker, jo mindre strekker du den.
Når drakten er på plass over hele kroppen, vipp ned den nedre delen av bena. Da er du klar til å svømme!
Mange blir virkelig usikre på hvor stramt drakten skal sitte når de først prøver å ta den på. For de er virkelig vanskelig å få på. Og det er meningen, for en konkurransebadedrakt skal sitte veldig stramt!
Drakten skal være så stram og tettsittende at det tar 15-20 minutter å ta den på første gang. Så som du kan forestille deg, skal den altså sitte virkelig stramt.
Jeg håper du nå har blitt mye klokere på alt du trenger å vite når du vil kjøpe en konkurransebadedrakt. Jeg har i hvert fall gjort mitt beste for å gi deg innsikt i saken.
Og så melder det neste spørsmålet seg; hvor kan du kjøpe en stævnedragt?
Og her må jeg si at svaret er ganske enkelt. Det er ingen vanlige sportsbutikker som selger disse high-tech draktene, så du må kjøpe dem fra en spesialist innen svømming. Og her er min varmeste anbefaling å kjøpe dem fra Watery.no.
I tillegg til at de har gjort mye for å gi eksempler på helt konkrete størrelser, har de også et stort utvalg. Ikke bare av stævne drakter, men også av svømmeutstyr. Og med deres hurtigfrakt er drakten din på vei samme dag du bestiller.
De har også en utrolig god score på Trustpilot!
Derfor anbefaler jeg deg å kjøpe ditt nye konkurransebadetøy fra Watery.no