
En svømmesnorkel er et av de absolutt beste verktøyene å bruke når du ønsker å forbedre og vedlikeholde svømmeteknikken din. Dette gjelder både armteknikk og den litt mer oversette benteknikken.
Likevel er snorkelen ofte et oversett stykke svømmeutstyr blant nybegynnere og til og med noen mer erfarne svømmere og triatleter.
Jeg er selv en flittig bruker av en svømme snorkel i min egen svømmetrening. Og i denne guiden forteller jeg deg hvorfor og hvorfor du også bør bruke den. Videre vil jeg også fortelle deg hvordan du kan bruke en snorkel i din egen trening, hvordan du velger den riktige, og hvilke snorkler jeg anbefaler basert på flere av mine egne tester.
Helt konkret går jeg inn på følgende i denne veiledningen:
La meg bare understreke at for å få det optimale ut av teknikktreningen din med snorkel, bør du bruke dedikerte svømmesnorkler til svømmetrening. En dykkersnorkel vil ikke fungere ordentlig til det formålet en svømmer har.
Med agendaen for denne veiledningen på plass, vil jeg begynne med å fortelle deg hvem som har bruk for en svømmesnorkel i treningen sin. Og svaret er enkelt; alle svømmere og triatleter som ønsker å forbedre og opprettholde svømmeteknikken sin.
Uansett om du er nybegynner, erfaren, elite eller kanskje til og med profesjonell, hjelper snorkelen deg med å kunne ha fullt fokus på din spesifikke teknikk i vannet.
Den største begrensningen for å kunne lære og fokusere på nye teknikker, er pustingen. Med en snorkel tar du pusteelementet ut av treningen, slik at du ikke går tom for luft og dermed mister teknikken ved å vri hodet til siden for å puste.
Det er ingen tvil om at det krever litt tilvenning å svømme med en snorkel. Jeg har selv måttet svømme flere ganger med snorkelen i munnen før jeg ble vant til å puste med den uten å trekke vann ned.
Men når jeg først hadde overvunnet de første nesten marerittlignende øktene med snorkelen, kunne jeg tydelig merke en forskjell i måten jeg kunne utføre teknikken min på. Og det er jeg sikker på at du også vil oppleve.
Så uansett ditt svømmenivå, vil du få mye ut av å bruke en snorkel under en del av teknikkarbeidet ditt.
Som jeg allerede nevnte kort i forrige avsnitt, har snorkelen ett stort og viktig formål; å fjerne pusteaspektet fra teknikkarbeidet ditt. Snorkelen lar deg ligge med hodet i riktig posisjon over lengre tid, uten å måtte vri det til siden for å puste.
Pusting er en rytmedreper, og det er ofte en tendens til å miste litt balanse når hodet vris til siden. Dette unngår du med en snorkel i munnen, slik at du kan fokusere 100 prosent på teknikken din.
Derfor er en svømme-snorkel ett av de absolutt viktigste verktøyene når teknikken skal forbedres.
Videre kan snorkelen brukes både til ben- og armstrening. Ofte vil armtreningen foregå i korte sett med en snorkel i munnen og en pullbuoy mellom bena, for også å fjerne bena fra teknikkberegningen.
Det tillater deg å fokusere fullt og helt på hele armtakten din. Det vil si din innføring, ditt catch, ditt pull, din avslutning og din recovery (eller fremføring, som det heter på dansk).
For bentræningen brukes snorkelen med en svømmeplate, der du ligger med platen foran hodet i utstrakte armer. Akkurat som med vanlig bentræning. Med en snorkel fjerner du igjen pusteelementet, slik at du ikke trenger å løfte hodet for å puste.
Ved hele tiden å kunne holde hodet nede under bentræningen, vil du ha en mye mer naturlig svømme-posisjon i vannet. Benene dine vil rett og slett ikke synke når du skal opp og puste. Dette vil hjelpe deg med å forbedre teknikken i benbevegelsen din i den samme posisjonen som du normalt svømmer i.
I tillegg kan svømmeføtter også brukes for å få en bedre følelse for bevegelsen i bena dine.
Noen sett – enten det er med tanke på arm- eller bentræning – vil kanskje bare være 25 meter av gangen, mens noen vil være helt opp til 100 meter. Poenget er hovedsakelig at du skal kunne ligge så naturlig i vannet som mulig uten rytme forstyrrelser.
Og kort sagt, det er det snorkelen hjelper deg med; å kunne trene teknikken din uten rytme forstyrrelser.
Nå har vi fastslått hvorfor en snorkel er så god å bruke og hvorfor du også bør bruke den. Tiden er derfor kommet til å finne ut hvilken snorkel som er riktig for deg.
Det finnes et par forskjellige typer, som har hver sine fordeler og ulemper. Og dem kommer jeg inn på her.
Hvis du allerede har undersøkt markedet for snorkler, har du kanskje lurt på hvorfor noen modeller har svingbar hodestøtte og andre ikke har det. Men hva bør du velge?
Mitt svar er at det for det meste er en smakssak. Den svingbare hodestøtten har selvfølgelig fordelen av at du lettere kan ta snorkelen ut av munnen når du skal snakke med treneren ved kanten.
Det er imidlertid ikke noe jeg personlig egentlig tenker så mye på. Hvis hodestøtten ikke kan svinges, vipper jeg bare munnstykket ut ved siden av kinnet mitt. Men det er jo en fin funksjon å ha når hodestøtten kan svinges.
Som utgangspunkt er det bare Arena-snorkler som har svingbar hodestøtte, mens andre snorkler, som for eksempel denne populære modellen fra MP, ikke har det.
Man skulle kanskje ikke tro det, men vekten på en svømmesnorkel kan faktisk påvirke hvordan du opplever bruken av den, selv om du faktisk er vektløs i vannet.
En lett snorkel vil blant annet være lettere å utføre saltoer med, og en lett snorkel vil også føles mer naturlig å svømme med, siden du nesten ikke merker den.
En snorkel fra den lette kategorien er for eksempel denne TYR Ultralight snorkelen. Blant de litt tyngre snorklene er det denne Arena centersnorkel
Når det gjelder vannmotstand, er det stor forskjell på hvilken form en snorkel har. En rund snorkel har tradisjonelt mest vannmotstand, mens en trekantet snorkel tradisjonelt har minst vannmotstand.
Selvfølgelig kan man diskutere viktigheten av vannmotstand i en snorkel når den ikke skal brukes under konkurranser. Men jo mindre vannmotstand, jo mindre må du jobbe for å bevege deg fremover. Og det kan også være bra under teknikktrening.
En snorkel med lav vannmotstand er denne trekantede MP-snorkelen, og en snorkel med mer vannmotstand er denne runde snorkelen fra Speedo.
Hvis du vil ha litt ekstra ut av svømmingen med snorkel, kan du med fordel bruke forskjellige motstandstupper. Dette er noe mange konkurransesvømmere og ivrige mosjonssvømmere bruker for å bli mer utfordret med pusten og dermed forbedre kroppens oksygenutnyttelse.
Imidlertid følger ikke alle snorkler med disse motstandstuppene. Det finnes til og med snorkler hvor det ikke finnes ekstra topper i det hele tatt.
For den superlette TYR Ultralight 2.0-snorkelen følger motstandsstykkene for eksempel med, mens det ikke er mulig å få motstandsstykker til denne ellers utmerkede Speedo-center-snorkelen.
Hvis du skal svømme mye med snorkelen din, kan det være lurt å velge en snorkel med en myk hodepute. En myk hodepute er rett og slett mer behagelig i lengden.
Det kan selvfølgelig være begrenset hvor mye du faktisk kommer til å bruke en snorkel i det store bildet. Men hva foretrekker du av hodepute når du skal sove? En hard eller en myk?
Det er primært en smakssak om du liker en myk hodepute. Men her har jeg likevel samlet noen fordeler og ulemper ved de to typene.
Nå har vi fått kontroll på det viktigste når det gjelder svømmesnorkler. Jeg håper du derfor har fått enklere for å danne deg et inntrykk av de ulike typene som finnes. Kanskje har du til og med allerede dannet deg et bilde av hvilken snorkel du bør gå etter.
Jeg vil imidlertid gjerne hjelpe deg litt mer på vei i kjøpsprosessen ved å gi deg mine klare anbefalinger, basert på tester av flere forskjellige snorkler av alle typer.
De to anbefalingene jeg kommer med, har jeg delt opp i hvilken snorkel jeg har testet til å være den beste innen kategoriene mosjon- og elitetrening (+16 år) og mosjon- og elitetrening (under 16 år).
Dette er fordi det er en liten, men ikke ubetydelig, forskjell mellom snorkler for voksne og snorkler for juniorer.
For å velge de følgende testvinnerne i de ulike kategoriene, har jeg testet et stort utvalg av de mest populære svømmesnorklene nasjonalt og internasjonalt i svømmehallen for å kunne gi de mest ærlige anbefalingene.
Watery centersnorkel – Hydrolite
Snorklene er vurdert basert på faktorer som form, størrelse, vekt, pris, materiale og til slutt min personlige samlede opplevelse av hver av dem. Disse omfattende testene danner grunnlaget for de følgende anbefalingene.
Watery centersnorkel – Hydrolite er min absolutte favoritt testvinner. Den gjør rett og slett jobben sin. Og når jeg først har den på og har svømt de første par banene med den, merker jeg nesten ikke at jeg har den på.
Den har en herlig myk hodepute, og den trekantede formen reduserer vannmotstanden. Den er også enkel å gjøre vendinger med uten at den faller av hodet.
I tillegg gjør selve rørets trekantede profil at jeg automatisk trener på oksygenopptak og bruk av oksygen i kroppen min. Mundstykket er laget av myk silikon, så kjevene unngår å bli utmattet av et hardt munnstykke.
Det er rett og slett min helt sikre testvinner!
Så hvis du vil få mest mulig ut av å svømme med snorkel, anbefaler jeg deg helt klart Watery centersnorkel – Hydrolite.
For øvrig er det ikke bare meg som er begeistret for denne snorkelen. Denne snorkelen er blant de absolutt mest populære på markedet.
“Ingen vannmotstand ved vendinger, deilig strømlinjeformet. Flott design.”
(Sandra H)
“Jeg har fått mye ut av å bruke min nye trenings-snorkel som jeg kjøpte fra deg, og jeg vil anbefale alle mine svømmevenner å også kjøpe en trenings-snorkel.”
(Marcus Ø)
Hvis du er under 16 år, kan du fortsatt dra stor nytte av å svømme med snorkel. Imidlertid vil de vanlige svømmesnorklene ofte være for store for ungdomsgutters og jenters ansikter.
Arena har heldigvis laget en juniormodell av sin populære voksensnorkel, som har de samme egenskapene. Den er deilig myk både i hodestøtten og munnstykket. Og den kommer med enveisventil som sørger for at du enkelt kan blåse vann ut av snorkelens rør hvis du skulle få vann der inne.
Snorkler med ventil foretrekkes absolutt fremfor snorkler uten ventil, spesielt i juniormodeller.
Hvis du er under 16 år og trenger en ny snorkel, vil jeg absolutt anbefale denne typen snorkel!
“Er et virkelig godt sportsutstyr som hjelper med bedre arm- og benbevegelser under crawl. Kan også brukes til å forbedre balansen din i vannet.”
(Susanne H.)
Jeg har allerede nevnt det litt tidligere. Men nå vil jeg konkretisere litt mer om hvilket utstyr du med fordel kan bruke sammen med en snorkel.
En snorkel kan i seg selv hjelpe deg ganske langt med teknikken din, men for å få det aller beste ut av den, er det en god idé å kombinere den med følgende utstyr.
Når du bruker svømmeføtter, beveger du deg lettere og raskere gjennom vannet. Dette gir deg mer overskudd til å fokusere på den tekniske delen av svømmingen din.
Skal du for eksempel trene en spesifikk del av armbevegelsen din, kan du ha stor fordel av å bruke svømmeføtter sammen med snorkelen din. Da vil du gli lettere og raskere gjennom vannet, samtidig som snorkelen lar deg holde hodet stabilt i samme posisjon hele tiden.
På denne måten kan du mye lettere konsentrere deg om den tekniske delen.
På samme måte som svømmeføtter, hjelper en pullbuoy deg også med bena. Men i stedet for å sparke for å komme fremover, tillater pullbuoyen deg å helt la være å bruke bena.
Ved å ikke bruke bena til framdrift, kan du umiddelbart merke om det arbeidet du gjør med armene, hjelper deg med å komme fremover. Og kombinert med en snorkel, trenger du ikke å vri hodet for å puste.
På denne måten kan en pullbuoy også hjelpe deg med teknikkarbeidet ditt. Dessuten er benesparket den største synderen når det gjelder å bli andpusten under svømming, så når du ikke trenger å bruke bena, er det lettere å få den luften du trenger gjennom snorkelen.
Med et sett fingerpaddles på hendene, er det utrolig enkelt å merke hvis du gjør feil i armbevegelsene dine. Derfor er et sett fingerpaddles i seg selv et virkelig godt verktøy hvis du vil forbedre armtreningen din.
Kombinerer du bruken av paddles med en snorkel, vil snorkelen tillate deg å føle grundig etter om du har dødpunkter i armbevegelsene dine. Enkelt og greit fordi du ikke trenger å tenke på å vri hodet til siden for å puste.
I seg selv er en snorkel ganske solidt bygget, og de varer ofte i mange år. Du kan imidlertid forlenge levetiden betydelig ved å rengjøre den etter hver bruk og oppbevare den riktig.
Rengjøringen er ganske enkel. Skyll bare gjennom røret, munnstykket og hodestroppen med ferskvann umiddelbart etter bruk. Dette fjerner klor og forhindrer dermed at kloren bryter ned snorkelens materialer.
Når snorkelen ikke er i bruk, oppbevar den på et tørt sted der det ikke er for varmt. Dette forlenger virkelig levetiden betydelig. Og så vil du ha glede av snorkelen din i mange år.
Hvis du vil ha en svømmesnorkel av beste kvalitet, noe jeg absolutt vil anbefale deg, bør du handle hos en spesialist innen svømmeutstyr. Hos en svømmespesialist kan du være sikker på at den nye snorkelen din oppfyller svømmerens krav.
Derfor kjøper jeg selv snorkler og alt annet svømmeutstyr hos Watery.no De er tidligere elitesvømmere og vet derfor alt om hvilket utstyr som fungerer og hvilket som ikke gjør det.
Dessuten er prisene deres alltid rimelige, og med deres hurtigfrakt blev de sendt afsted allerede på dagen jeg bestilte.