For bare noen få år siden så man sjelden neopren shorts (også kalt neopren jammers) bli brukt. Men i løpet av de siste årene har disse flytende badebuksene virkelig fått fotfeste blant spesielt mosjonssvømmere og triatleter.
Men hvorfor har dette plutselig skjedd? Det kommer jeg inn på i denne guiden, hvor jeg etter å ha testet flere modeller, også gir deg min varmeste anbefaling for hvilken modell du bør velge, hvis du vurderer å skaffe deg et par.
I denne guiden vil jeg gå inn på:
La meg begynne med å fortelle litt om hvorfor det kan være så gunstig å bruke neopren-jammers i stedet for badeshorts. Hvorfor investere relativt mye i et stykke neopren når dine egne badebukser fungerer bra nok?
Svaret er både enkelt og tosidig.
Du har fordeler av å bruke neoprenbadebukser hvis du:
1.Ønsker å ha bena dine liggende på vannoverflaten i stedet for halvveis nede på bunnen.
2. Hvis du ønsker ekstra isolasjon rundt bena under våtdrakten når du svømmer i åpent vann.
Helt konkret gir neopren badebukser deg de samme fordelene som en våtdrakt, men kun rundt hofteregionen og lårene. Det vil si at du får isolasjonsevnen akkurat i det området, akkurat som du får markant oppdrift i bena.
Særlig innen triatlonsporten prøver man å spare bena så mye som mulig under svømmetreningen, slik at de kan være så friske som mulig til sykkel- og løpetreningen.
Før neoprenbadebukser kom på markedet, ble pullbuoys flittig brukt for å holde bena flytende uten å sparke. Men nå som neopren-jammers finnes, har mange byttet ut pullbuoyen med jammers.
Hvis du vil bruke jammers for å skåne bena, vil det likevel kreve at du spenner til i kjernen din underveis. Ellers vil bena dine likevel henge litt, selv om det ikke er like ille som om du ikke hadde hatt hjelp til oppdriften.
Med tanke på det forrige avsnittet er det klart fordeler med å bruke neopren-jammers. Men det er ikke bare fordeler. Det er også ulemper med disse selvflokkende badebuksene.
Derfor vil jeg nå gi deg mitt beste råd for bruk av neopren-badebukser. Og det er at hvis du ikke bare vil være god i åpent vann, men også i bassenget, bør du ikke bruke neopren-jammers for ofte.
Neopren-jammers er en god idé for de som hovedsakelig svømmer i åpent vann med våtdrakt, men som av og til svømmer innendørs i et basseng. Deres fokus er allerede rettet mot et element der det er helt naturlig å få hjelp av neoprenen fra våtdrakten.
Men hvis du vil være en god bassengsvømmer, er hyppig bruk av neopren-badebukser ikke en god idé.
IMIDLERTID kan det være spesielt bra for spesielt nye svømmere, også i bassenget, som har vanskeligheter med å holde bena oppe i vannoverflaten under svømming. Her kan et par neopren-badebukser være til stor hjelp for at de automatisk kommer opp i vannoverflaten.
Som bassengsvømmer er det ikke tillatt å bruke hjelpemidler under konkurranser. Så her gjelder det å trene det du skal gjøre under konkurranser, noe som blant annet er å kunne ha et godt og kraftig beinspark.
Det får du ikke hvis du utelukkende bruker neopren-badebukser under bassengsvømming.
Derfor:
Generelt sett gjør alle typer neoprenbadebukser det samme; de hjelper bena dine med å holde seg flytende. Dette gjør både de billige og de dyrere modellene ganske bra.
Likevel er det noen betydelige forskjeller mellom de gode og de mindre gode modellene.
De finere utgavene på markedet, som også tilfeldigvis er de dyrere, er laget av en bedre type neopren med høyere oppdrift. Neoprenen de er laget av, er ofte av typen Yamomoto, som inneholder tusenvis av små luftbobler.
Luft er som kjent en kilde til oppdrift. Så jo mer luft du kan ha for å hjelpe deg med å flyte, desto bedre.
De billigere typene er ofte laget av ren neopren, som også har god flyteevne. Men ikke like god som den finere Yamomoto.
Hvis du tar en saks og klipper rett over midjen og rett over knærne på en våtdrakt, har du faktisk et sett med neopren jammers i hendene. Oppbyggingen og strukturen i jammers ligner nemlig hofte- og lårområdet på en våtdrakt.
Hensikten her er også den samme, nemlig å gi maksimal flyteevne til kroppens tyngste område; rumpe og lår.
For å oppnå den beste flyteevnen, finner du det tykkeste laget med neopren på forsiden, mens laget er litt tynnere på baksiden. Det er nemlig lettere for neoprenen å gi deg oppdrift når den bærer din vekt under deg, i stedet for å skulle “dra deg opp”.
Innerst på neoprenbukser, altså området som berører huden din, er neoprenen belagt med et tynt lag nylon. I hvert fall på de fleste modellene. Nylonen har egentlig ingen flytemessig effekt, men gir deg til gjengjeld en markant forbedring i komfort i forhold til hvis huden din skulle være i direkte kontakt med neoprenen.
Dermed gjør nylon også jammersene dine mer holdbare, siden neopren i seg selv er ganske skjørt.
Så gjør deg selv en tjeneste ved å kjøpe et sett neopren badeshorts herre som er belagt med nylon på innsiden. Både for komfortens og holdbarhetens skyld.
Hvis du vurderer å skaffe deg et sett neopren jammers, må du være oppmerksom på at de er forbudt å bruke under konkurranser. Det vil si at hvis konkurransen du deltar i er en uten våtdrakt, kan du ikke bruke neoprenbukser.
Og du kan heller ikke bruke neoprenbukser under våtdrakten din i konkurranser, siden det er regler for hvor tykk neoprenen din kan være. Og hvis du har neoprenbukser under våtdrakten, vil du overskride den tillatte maksimale tykkelsen på 5 millimeter neopren betydelig.
Derfor er neopren jammers ment for trening, og ingenting annet.
De fleste som bruker disse jammersene, har vanligvis et par vanlige badebukser under for komfortens skyld. Neopren jammers kan imidlertid også brukes som det eneste lag.
Jeg har nå fortalt deg det viktigste om bruken og oppbyggingen av neoprenbukser. Så nå er tiden kommet for at jeg skal introdusere deg for det paret neoprenbukser som jeg har testet og funnet å være de aller beste.
Disse neoprenbukser har vi testet
For å velge de følgende testvinnerne i de ulike kategoriene, har jeg vært ute i havet for å teste et stort utvalg av de mest populære neoprenbukser i inn- og utland, for å kunne gi de mest ærlige anbefalingene. Dette inkluderer følgende:
Watery neoprenbukser – Pelican 3/5mm
NNeoprenbukserne er vurdert basert på faktorer som størrelse, pris, oppdrift, kvalitet og til slutt min personlige samlede opplevelse av hver av dem. Det er disse omfattende testene som danner grunnlaget for følgende anbefalinger.
Det er ikke alltid de mest populære modellene som også er de beste. Men i dette tilfellet er det slik.
Det er ingen tvil om at Watery har laget den mest populære neoprenbukse. Etter å ha testet et godt utvalg av forskjellige neoprenbukser, må jeg bare si at Watery Pelican neoprenbukser er absolutt de beste på markedet.
For det første sitter de godt, men uten å stramme. De er skåret med høyt snitt bak og lavt snitt foran, noe som gjør at de sitter godt rundt hoftene uten å begrense pusten.
Og så er fordelingen og bruken av forskjellige typer neopren tydeligvis med på å gi dem en utmerket oppdrift.
På sidene er det brukt neoprenpaneler av 5 millimeters tykkelse, laget av det svært fine Yamomoto Nano Aerodome-neoprenet, mens det er brukt 3 millimeter tykt neopren på forsiden og baksiden.
Det gir deg og meg en utmerket hoftestabilitet i vannet, uten å gå på kompromiss med bevegelsesfriheten.
Sammenlignet med alle de andre neoprenbukser på markedet, er disse Orca Pro neoprenbukser bare i en klasse for seg selv!
Hvis du vil have de absolut bedste neopren jammers til at hjælpe dig med opdriften kan de findes her!
“Godt passende bukser. Linningen er absolutt, ellers kommer vann inn fra baksiden.”
(Daniel P.)
Når det gjelder størrelsen på dine nye neoprenbukser, er det ikke helt likegyldig. De bør sitte tett, men ikke for stramt, da det kan gjøre det vanskelig for blodet å komme ut til bena dine. Og det ønsker du ikke, for da kan det oppstå kramper!
Bruk gjerne følgende størrelsesguide for Watery neoprenbukser nedenfor som en rettesnor.
Det eneste du trenger å gjøre er å måle hele veien rundt livet og hoftene dine, og oppgi målene i centimeter. Da er du good-to-go.
Hvis du har sett svømmere under trening og svømmere under konkurranser, har du kanskje lagt merke til at de ikke trener og konkurrerer i de samme typer badebukser. Og du har mest sannsynlig aldri sett en konkurranse-svømmer (iallfall ikke innenfor bassengsvømming) i neopren jammers. Og det er det en ganske god grunn til.
Kort fortalt finnes det tre typer badebukser:
De vanlige badebuksene er de badebuksene som ligner vanlige underbukser av enten boxershorts-typen eller de tradisjonelle typene. Konkurransebukser er lange badeshorts som ligner sykkelshorts. Det vil si at de har lange ben som går ned til knærne, men uten seler og polstring som sykkelshorts har.
Og til slutt, men ikke minst, ligner neoprenbadebuksene til forveksling konkurransedraktene, men de er laget av neopren og er derfor betydelig tykkere.
Men hva er så fordelene og ulempene med de forskjellige typene? Jeg gir svaret på det nedenfor:
Fordeler og ulemper med vanlige badebukser:
Fordeler og ulemper med konkurransedrakter:
Fordele og ulemper ved neoprenbadebukser:
Neopren badebukser kan brukes alene, men de kan også kombineres med annet neoprenutstyr, spesielt når det gjelder svømming i åpent vann.
Her er noen utstyr du kan bruke sammen med neoprenjammers:
Neoprenbukser gir deg i stor grad de samme fordelene som en våtdrakt, det vil si oppdriften og isolasjonsevnen. Men de fungerer kun rundt bena, så hvis du vil ha både oppdrift og isolasjonsevne i fullt monn, må du enten bruke en våtdrakt alene eller kombinere en våtdrakt med neoprenbukser.
I åpent vann vil du ha en tydelig fordel av å bruke både våtdrakt og neoprenbukser samtidig.
Våtdrakten gir deg isolasjon og oppdrift over hele kroppen. Ved å ha neoprenbukser under øker du isolasjonen rundt hoftene og bena, samtidig som du også øker oppdriften betydelig i samme område.
Hvis du vil kombinere neoprenjammers med en våtdrakt, kan du kjøpe en våtdrakt her. Da får du den størst mulige fordelen!
I den største delen av åpen vann-svømmesesongen er vannet i danske farvann vanligvis relativt kjølig. Derfor kommer en kombinasjon av neopren jammers og våtdrakt ofte til nytte.
For å øke din egen komfort (og sikkerhet) mest mulig, kan du også bruke neopren svømmesko for å hjelpe deg med å holde deg varm i vannet. Disse svømmeskoene tar du på føttene som en sokk, og de hjelper deg med å holde føttene varme i det kjølige vannet.
Dette er spesielt nyttig i overgangssesongene (vår, tidlig sommer, sensommer og høst). Når føttene først blir kalde, er det lett å bli kald.
Neopren svømmesko kan købes her.
På samme måte som med svømmesko, hjelper neopren svømmehansker deg med å holde varmen i hendene. Prinsippet er det samme som med skoene, for når hendene er kalde, er det lett for resten av kroppen å bli kald.
Vær oppmerksom på at neopren svømmehansker kan redusere følelsen av vann. Dette er imidlertid en smakssak. I overgangssesongene vil det uansett være en god idé med disse hanskene, da den litt reduserte vannfølelsen kompenseres av isolasjonsevnen, som lar deg svømme lengre uten at hendene blir kalde.
Mer tid i vannet gir bedre svømmeresultater! Og hvis du ønsker å forlenge tiden din i vannet, kan du kjøpe neopren svømmehansker her.
Det siste av de fire produktene jeg anbefaler å bruke sammen med dine neopren badebukser, er en neopren hette. Den gir deg de samme egenskapene som skoene og hanskene, nemlig isolasjonsevnen, bare til hodet.
Mange svømmere som svømmer i åpent vann, ser faktisk en neopren hette som det viktigste utstyret ved siden av våtdrakten når det gjelder å holde varmen i vannet.
Jeg er ikke nødvendigvis enig i at en hette er bedre enn sko og hansker, da jeg ser alle tre delene av utstyret som like viktige.
Når hodet fryser, er det utrolig vanskelig å holde konsentrasjonen. Og hvis det er kaldt for ørene, pannen og issen, har du også en stor tendens til å fryse resten av kroppen. I tillegg tenker mennesker ikke særlig godt når hodet blir altfor kaldt.
Med en neopren hette holder du mye lettere varmen på toppen av hodet. Og det gjør at du kan tilbringe mye lengre tid i vannet før du på grunn av avkjøling må gå opp.
Hvis du også vil holde hodet varmt når du svømmer i åpent vann, kan du kjøpe en neopren hette her.
Hvis du ønsker å dra nytte av enten flyteevnen eller isoleringsevnen – eller kanskje til og med begge deler – i et par neoprenbadebukser, kan det være vanskelig å få oversikt over hvor du bør kjøpe dem.
Det er mange forhandlere, men spørsmålet er hvilken kvalitet de tilbyr.
Derfor anbefaler jeg å kjøpe dine neopren jammers hos Watery.no De er spesialister på svømmeutstyr, så de vet hvilke produkter som fungerer og hvilke som ikke gjør det. Samtidig er de også forhandler av Orca Pro Neopren Jammers, som jeg har testet og funnet å være de beste. Et raskt blikk på Trustpilot forteller også at alle deres kunder er svært fornøyde med å handle hos dem. Derfor, hvis du skal kjøpe neopren jammers eller annet svømmeutstyr, anbefaler jeg å handle hos Watery.no